Prijem za žene doborovljne davaoce krvi

Izvor: Kragujevac.rs, 10.Mar.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za žene doborovljne davaoce krvi

Povodom Međunarodnog dana žena, Gradska organizacija Crvenog krsta pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u svojim prostorijama organizovala je prijem za žene, dobrovoljne davaoce krvi i saradnice u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi.

Čestitajući Međunarodni dan žena, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, rekla je da na taj dan kao i svakog drugog dana u godini žene odgajaju decu, čuvaju porodicu, a žene doborovoljni davaoci >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << krvi čuvaju i bore se za drugi ljudski život.

Grad Kragujevac  već dve godine zaredom dobija priznanje za najhumaniji grad a to priznanje ne znači samo broj prikupljenih jedinica krvi, to priznaje znači predan rad saradnika, partnera, volontera, promotera, lekara, starijih sugrađana i podmlatka koji na zajedničkom putu najvrednije promovišu i najhumanije podstiču sve Kragujevčane da budemo i ostanemo grad vredan divljenja. Grad Kragujevac pruža veliku podršku Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, u nama ima sigurnog i stabilnog partnera i ima bezgranično poverenje koje iz godine u godinu opravdava, rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća.

Na prijemu je govorio predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac dr Stevan Kitanić koji je podsetio da dobrovoljno davalaštvo krvi u Kragujevcu ima tradiciju, ima uspehe i sve to zahvaljujći dobrovoljnim davaocima krvi i promoterima. Davaoci su ljudi koji deo sebe daju drugima koji su u nevolji i da takvi treba da budu proglašeni herojima . Bio sam u prilici i vidim, na seminarima i svečanostima dobrovoljnih davalaca krvi, gde je sto posto njih bilo muškog pola. Dame koje su majke, domaćice, koje imaju svoj posao, čuvaju decu i pored svega toga jednoga trenutka daju deo sebe i spasu život. Smatram da ste vi ti heroji i hvala vam, rekao je dr Kitanić.

Procenat davanja krvi među ženama  poslednjih godina je u porastu, naročito među mladima. U prilog tome govori činjenica da oko jedne trećine prikupljenih jedinica krvi doniraju dame, te da je od 1118 jedinica koje je Crveni krst prikupio u 2017. godini, 411 jedinica krvi donirale su žene, kažu iz Gradske organizacije.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.