Od početka godine 30 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka godine 30 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Trideset žena ubijeno je od početka godine u porodičnom nasilju, a u proteklih deset godina od nasilja je stradalo više od 350 žena. Sutra se obeležava Međunarodni dan nasilja nad ženama. "Saslušajte i moju priču", naziv je ovogodišnje kampanje, koja počinje sutra i traje 16 dana.
Podaci pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji prebijena ili je doživela neki od osnovnih oblika nasilja, a skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 95 odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je, na konferenciji povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je od početka ove godine zbog nasilja u porodici izrečeno ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana.
Dodao je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama.
"Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke", rekao je Stefanović.
Istakao je da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.
"Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji 'čaroban štapić' da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre", naveo je Stefanović i ukazao da policija pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije imala dovoljno moći i nadležnosti da pomogne žrtvama.

"Sada postoji mogućnost da nasilnik bude izbačen iz stana, iako je u njegovom vlasništvu, i to je važna mera", dodao je Stefanović, navodeći da država mora do kraja da goni nasilnike, jer ne može da krene u sledeću fazu razvoja ako ne reši taj problem.
Ukazao je da je dobro što se stalno govori o tome da "ne treba nabijati glavu u pesak" i poručio da bi društvo trebalo više da se uključi u rešavanje problema nasilja i da prijavi svakog počionoca.
"Još nismo na nivou da ljudi shvataju to kao veliki problem, da moraju da budu uključeni u to i da svaki čovek koji je u blizini, koji je svedok, koji to vidi, čuje ili oseća, koji naslućuje, ima dužnost da to prijavi. Preventiva, oštra represija sa onim što država može i uticaj, molba sudovima da samo primenjuju zakon, oštro", poručio je ministar. 
Stefanović je istovremeno najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elementima nasilja.
"U sledećoj fazi ostaje da se u rešavanje problema nasilja u porodici značajnije uključi društvo, jer još nismo na nivou da se to shvata kao veliki problem. Treba da gradimo društvo koje odbacuje nasilje i prijavljuje svaki slučaj kako bi broj žrtava bio manji", zaključio je Stefanović.
Poverenica: Nasilje nad ženama i dalje veliki problem
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da je nasilje u porodici i dalje ogroman društveni problem koji na najdrastičniji način pokazuje da sistem zaštite i prevencije rodno zasnovanog nasilja mora biti efikasniji.

"Da bi se doprinelo smanjenju nasilja nad ženama, neophodno je da se svi nadležni, intelektualci i stručna javnost iz različitih društvenih oblasti, ali i političari i pojedinci iz javnog života, aktivno zalažu za promenu društvene klime i patrijarhalnih obrazaca u kojima je žena u potčinjenom položaju i u kojima se nasilje često relativizuje", navodi se u saopštenju Poverenice.
Podseća da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da za njega nema nikakvog opravdanja, kao i da je potrebna puna primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i svih raspoloživih mera za prevenciju i zaštitu žena, uz poseban akcenat na jačanju kapaciteta centara za socijalni rad. 
"Žene, ali i svi koji imaju saznanja o tome, moraju biti ohrabreni da prijavljuju nasilnike, a na nadležnim službama je da ove prijave ispitaju s krajnjom ozbiljnošću i pravovremeno reaguju kako bi sprečili fatalne ishode koji nažalost nisu retki", istakla je Jankovićeva.
Gojković: Zabrinjavaju podaci o broju žena žrtava nasilja
Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je Srbija u proteklom periodu ostvarila napredak u pogledu unapređenja zakonskog okvira u oblasti borbe protiv nasilja u porodici i mnogo više pažnje i podrške se pridaje žrtvi, ali i dalje zabrinjavaju podaci o broju žena žrtava nasilja, kao i smrtni ishodi.
Kako bi se naše društvo izborilo sa nasiljem nad ženama, potrebna je potpuna i dosledna primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i korišćenje svih mehanizama koje zakon omogućava, ocenila je Gojkovićeva povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Istovremeno, naglasila je Gojkovićeva, važno je da se predano i efikasno radi na kordinaciji svih institucija i ustanova u ovom lancu – od policije, tužilaštva, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i sudova, kako nijedna žrtva nasilja ne bi ostala bez adekvatne podrške i pomoći sistema, a nasilnik ostao nekažnjen.
"Ovom prilikom želim da apelujem na sve da ne sklanjaju glavu u stranu kada primete nasilje, već da ga prijave i da ohrabre žrtve na taj korak. Ne sme biti nikakvog opravdanja ili relativizacije nasilja nad ženama, a na svima nama je da doprinesemo izgradnji društva u kome se nasilje nad ženama neće tolerisati i u kome će nasilnik biti na stubu srama", saopštila je Gojkovićeva.
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nasilja nad ženama sutra će biti održana ženska trka u 11 sati ispred Muzeja savremene umetnosti na Ušću. 
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porodično nasilje veliki problem, poziv a se prijave nasilnici

Izvor: RTS, 25.Nov.2018, 10:05

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena. Na međunarodni dan nasilja koji im je posvećen počinje kampanja "Saslušajte i moju priču", koja će trajaće u narednih 16 dana. Porodično nasilje i dalje je veliki problem o kome je neophodno svakodnevno govoriti, rekla je za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.