Međunarodni dan žena

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan žena

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan žena, 8. mart. U Srbiji se na Dan žena organizuju konferencije, debate, humanitarne akcije.

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se širom sveta, a u Srbiji se, povodom tog praznika, organizuju se konferencije, debate i ulične akcije.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da postoji objektivna potreba da se unapredi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << položaj žena u srpskom društvu, bez obzira što su žene u društvu i institucijama postale vidljivije a mnoge od njih dovoljno emancipovane da se ne osećaju neravnopravno.

"Danas je u Srbiji više žena na istaknutim pozicijama u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, vojsci i policiji, u privredi i drugim društvenim sferama nego pre desetak godina.

Istovremeno, prošle godine do novembra, u Srbiji su od svojih sadašnjih i bivših supruga i partnera ubijene 44 žene", naveo je Janković u čestitki povodom Međunarodnog dana žena.

Dan žena se ove godine obeležava širom sveta pod sloganom: "Osnažimo žene na selu - okončajmo glad i siromaštvo".

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je tim povodom na ukidanje diskriminacije žena u teoriji i praksi i apelovao da se obezbedi politika u skladu s njihovim potrebama.

Ban je ukazao da žene sa sela daju ključni doprinos globalnoj ekonomiji i igraju važnu ulogu u razvijenim i zemljama u razvoju jer "podstiču razvoj poljoprivrede i sela, poboljšanje bezbednosti hrane i smanjenju stepena siromaštva u njihovim zajednicama."

"U pojedinim delovima sveta žene čine 70 odsto poljoprivredne radne snage, a u svetskoj poljoprivredi 43 procenta", naveo je Ban.

Povodom Dana žena, Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada organizuje konferenciju "Žene u javnom životu" a u podne u Skupštini Beograda biće održana osmomartovska humanitarna aukcija slika "Deset Naj srpskih slikarki - humanost na delu".

Na Terazijama će biti organizovana ulična akcija u okviru kampanje "Karavan ženskih prava". U Domu omladine na debati "Žene u Srbiji" učestvuju predstavnici EU u Srbiji i predstavnici Centra za edukaciju medija i učesnici u projektu Prava žena u Srbiji. 

Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije obeležiće praznik žena akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Domu omladine pod sloganom "Ništa bez žena".

U Jovanovoj ulici 49 biće otkrivena spomen-ploča Kseniji Atanasijević, prvoj ženi koja je titulu doktora nauka stekla 1992. godine na Beogradskom univerzitetu i bila istaknuti filozof, pacifista, antifašista i feminista.

Praznik 101. put

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Taj praznik obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, a tog dana je u tim zemljama više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje...

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima, svake godine do 1915. godine i širenja Prvog svetskog rata, a glavni zahtev tih marševa bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine. Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.