Kako zaustaviti porodično nasilje i sprečiti femicid

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaustaviti porodično nasilje i sprečiti femicid

U svetu i kod nas obeležava se Međunarodni dan borbe protiv femicida. U 2019. godini u Srbiji je do sada ubijeno 25 žena, a zabeleženo još 12 pokušaja ubistva.
Sve ubijene žene su bile žrtve porodičnog nasilja.

„Bacao me po pločicama, vukao za kosu i čak naneo nekoliko povreda tim nožem. Nažalost, trebalo je do ovoga da dođe da bi bio uhapšen“, kaže jedna od žrtava nasilja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a druga dodaje: „To traje, traje zato što vas je strah, pre svega da vam ne stradaju najmiliji, deca, a sa druge strane vas je sramota baš zbog te dece, okoline.“ Ovo su životne priče žena koje se rešile da progovore o porodičnom nasilju.
Vesna Raković iz kruševačkog Centra za socijalni rad kaže: „Tužno je i žalosno što neke žene trpe nasilje i više od 50 godina. I da tek, ne znam, kada ta kap koja prelije čašu, kada ili bude ozbiljno povređena ili joj deca budu ozbiljno povređena. Nažalost, veliki broj nastavlja da živi sa nasilnicima.“
„Nasilnici u 50 odsto slučajeva su supružnici, bivši partner, međutim, u poslednje dve godine nam se povećao broj nasilnika što se tiče tih srodničkih odnosa. Znači često nasilje trpe majke od sina, babe od unuka. I ta žena, kad pozove, njoj je potrebno dosta vremena da se osnaži i ohrabri i da tek onda krene u institucije", navodi Milkana Pavlović, aktivistkinja „Peščanika“ i „SOS telefona“.
A institucije, organizacije i državni organi od pre dve godine, kada je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, reaguju sinhronizovano i znatno brže, što je ohrabrilo žrtve.
„Od januara do novembra ove godine, na području Policijske uprave Kruševac izrečeno je ukupno 949 hitnih mera, od toga 664 hitne mere zabrane prilaska i komunikacije i 285 hitnih mera privremenog udaljenja mogućeg učinioca iz stana. Što se tiče nasilja u porodici, najčešće su žrtve žene i one najviše prijavljuju“, navodi Marijana Stefanović, policijski službenik PU Kruševac.
„Kada se proceni da su rizici visoki, bez obzira na te izrečene hitne mere, tada centar primenjuje tu meru neodložne intervencije smeštaja žrtve nasilja u neko sigurno i bezbedno okruženje“, kaže Vesna Raković iz Centra za socijalni rad u Kruševcu.
Uzroci nasilja u porodici su uglavnom alkoholizam, problemi finansijske prirode, ljubomora.
Nasilnici su i intelektualci i radnici. Nažalost, i pored preduzetih mera, i dalje se dešava da žrtve završe tragično.
Od 2012. do danas na području grada Kruševca ubijeno je deset žena. Poslednja, u septembru na terasi restorana usred bela dana.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od početka godine u Srbiji ubijeno 25 žena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2019

U 2019. godini je ubijeno 25 žena od strane partnera, bivših partnera ili članova porodice, poručeno je tokom protestnog performansa u centru Beograda, održanog povodom 6. decembra, Dana borbe protiv femicida. Crvene cipele u znak sećanja na ubijene žene Vedrana Lacmanović iz Autonomnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.