Izvor: Magyar Szó, 10.Mar.2015, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez hrabrosti

Međunarodni Dan žena se slavi 8. marta od 1917. godine. Međunarodni Dan žena je dan izražavanja poštovanja i uvažavanja pripadnica nežnijeg pola i dan kada se prisećamo svih onih hrabrih žena koje su se krajem 19. i početkom 20. veka borile za ravnopravnost polova.

Elvira Kovač je političarka Saveza vojvođanskih Mađara skoro već deset godina. Pripada ženama kojoj su karijera i prisustvo u javnom životu važno isto kao i tradicionalne ženske uloge. Sa ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << majkom deteta i posalnicom republičke skupštine razgovarali smo o tome dokle se stiglo po pitanju ravnopravnosti polova u proteklih sto godina.

U Srbiji stranke, odnosno republički i pokrajinski parlament, zakon obavezuje da na izbornim listama obezbede i žensku kvotu, odnosno da obezbede da 30 posto kandidata na izbornim listama budu pripadnice nežnijeg pola – objašnjava Kovač, dodajući da je problem to što u izvršnoj vlasti nije osigurano učešće žena u odgovarajućem procentu. Kovač kaže da su za to delom krive i same žene jer nisu uvek dovoljno hrabre da prihvate više funkcije. Poslanica podseća da u celoj zemlji ima samo pet gradonačelnica.

Objašnjenje za manjak hrabrosti kada se radi o kandidaturi za više funkcije Kovač nalazi prvenstveno u društvenim prilikama.

- Žene, pored svog posla, imaju i druge obaveze prema porodici, prema deci i prema domaćinstvu. Ako žena ima decu i ako ima obaveze u domaćinstvu, a pored toga i radi, onda bi verovatno bilo suviše naporno da bude prisutna i u politici i društvenom životu. Ako je nekome glavni posao da bude ministar ili državni sekretar, onda se mora pripremiti na potpuno drugačiji način života, kao žena koja je na nekoj nižoj funkciji. Situaciju otežava to što u Srbiji ima malo obdaništa koja prihvataju da vode brigu o mališanima i do večernjih sati. Veoma je važna i podrška uže porodice, iliti roditelja i partnera. U razvijenim zapadnoevropskim zemljama, kao što su Austrija, Nemačka i Švedska, mnogo je efikasnije rešen problem čuvanja male dece što u mnogome olakšava ženama da se društveno angažuju. U nemačkom Budestagu, na primer, poslanice mogu svoju decu dovoditi u obdanište koje funkcioniše u samoj zgradi, a Austrijanci su se proslavili ženskom mrežom koja odlično funkcioniše. Preko ovih mreža aktuelne i nekadašnje ministarke, poslanice i poslovne žene sarađuju sa ženama iz civilne sfere, pomažu jedne druge kako savetima tako i na razne druge načine. Mi žene iz Srbije moramo ove veštine da naučimo od njih. Još imamo štošta da naučimo o ženskoj solidarnosti i o njenoj važnosti – naglašava Kovač.

Na pitanje da li joj nekada pada na pamet da je ženska emancipacija otežala život žena, Kovač odgovara da nema lepšeg osećaja od materinstva, ali istovremeno materinstvo i sigurnost doma mnoge žene više ne ispunjava u potpunosti.

- Veoma smo zahvalne što možemo i mi da radimo, da možemo da doprinesemo blagostanju porodice i ne očekujemo da materijalna sredstva osiguravaju isključivo muškarci. Zahvaljujući radnom odnosu i zahvaljujući javnom nastupu žene se osećaju korisnije. To nije začuđujuće kada znamo da, prema statističkim podacima, radove u domaćinstvu obavljaju žene u celih 80 posto slučajeva, a to se ne plaća i često se ne priznaje kao posao. Kada posećujem ženske odbore SVM-a često govorim ženama da politika nije ružna reč i da pomoću nje možemo društvo učiniti lepšim. Dobro je da je sve više žena prisutno u javnom životu, jer u poređenju sa muškarcima mi možemo postaviti drugačija i relevantnija pitanja, i ne fokusiramo svoju pažnju isključivo na visoku politiku – kaže Elvira Kovač.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.