Debata o makedonsko-kosovskom graničnom sporazumu

Izvor: Southeast European Times, 30.Okt.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o makedonsko-kosovskom graničnom sporazumu

Većina makedonskih blogera podsmeva se nameri opozicije da ospori novi granični sporazum sa Kosovom na ustavnom sudu.

23/10/2009

Zoran Nikolovski za Southeast European Times iz Skoplja - 23/10/09

S obzirom da je Makedonija priznala nezavisnost Kosova u oktobru prošle godine, odnosi između dve zemlje su u usponu.

Ti odnosi nastavljaju da se razvijaju. Prošle nedelje dve balkanske zemlje uspostavile su diplomatske odnose nakon što je parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ratifikovao sporazum kojim je rešen uzajamni granični spor.

Prema sporazumu, Makedonija je dobila 160 m zemlje u blizini Lukova Polja na Šar planini, dok je Kosovo dobilo 155 m u blizini strateške tačke Kodra Fura.

Protivnici sporazuma u Makedoniji kažu da je neophodno dve trećine glasova za pokretanje promena granice i da vlada krši ustav. Određene stranke takođe tvrde da se sporazum gotovo tajno provukao kroz parlament.

Liberalno demokratska partija (LDP) je, uz podršku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), saopštila da će osporiti sporazum pred ustavnim sudom.

Vlada tvrdi da Član 5 iz prethodnog graničnog sporazuma iz 2001. daje obema zemljama "mandat za neophodne balansirane korekcije granice".

Debata se nedavno proširila na blogosferu -- evo kako to izgleda.

Zoriv tvrdi da je retko neka opozicija zadovoljna kada vladajuća stranka napravi dobar posao. "Juče nismo mogli da izbegnemo slušanje takvih primedbi, ali niko ko nije upoznat sa pitanjima iz ovog sporazuma… ne bi pomislio da je napravljen izdajnički sporazum tako što je dobrovoljno ustupljena makedonska teritorija Kosovu ".

Međutim, on postavlja pitanje oko pravnog stanja. "Šta će se desiti ako ustavni sud donese odluku u korist žalbe [LDP-a]? Ko ima jači status u pravnom smislu: odluka ustavnog suda ili sporazum između dve države? Ako je odluka ustavnog suda jača… da li ćemo igrati igre pred svetom i vratiti se starim granicama? Da li će nam međunarodna zajednica dozvoliti takve neozbiljne avanture"? On zaključuje: "Teško da hoće".

Oggie Doggie pita: "Ako je sve tako ispravno kao što želite da nam predstavite, da je Makedonija dobila [ovim sporazumom], a ne izgubila teritoriju, zašto onda sva ta zavera i žurba"?

Aktivistkinja i univerzitetska profesorka Biljana Vankovska objašnjava šta je predviđeno Ustavom Makedonije. "Granica je nepovrediva i svaka promena zahteva ne samo dvotrećinsku većinu u parlamentu, nego dodatni i obavezni referendum da se potvrdi odluka parlamenta", kaže ona. Tako da je uticaj sporazuma negativan. "Procedura nametnuta na tako moćan i urgentan način stvara frustraciju i nepoverenje na obe strane, umesto prijateljstva."

Vmroid se ne slaže. "Razmena teritorija nije sporna … pitanje je samo da li je usvaja prosta ili dvotrećinska većina."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.