Северна Македонија још није успела да набави струју за зиму

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2022, 14:45

Северна Македонија још није успела да набави струју за зиму

Потпредседник Владе Северне Македоније за економска питања Фатмир Битићи изјавио је да би следеће недеље требало да се зна где ће та земља набављати електричну енергију током предстојеће зиме и по којим ценама, преноси скопска Вечер. Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969 „Има позитивних сигнала. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Следеће недеље имаћемо конкретна сазнања шта можемо да понудимо привреди“, рекао је Битићи.
Он је нагласио да се свака цена која би била нижа од тренутне берзанске може сматрати прихватљивом.
„Имамо ситуације да цене иду и до 1.000 евра по мегаватсату и ако се понуди цена од 300 евра, то је заиста јефтино. Знам да привреда понекад није спремна толико да плати, али ми се трудимо да им обезбедимо струју. Ово су времена опстанка“, упозорио је Битићи.
Вечер наводи да је министар привреде Крешник Бектеши рекао да преговара са свим суседним државама како би обезбедио јефтинију струју за привреду, али је оценио да су очекивања пословног сектора велика.
Додао је да 10 највећих предузећа у земљи, чија је потрошња око 80.000 мегаватчасова, тражи значајну државну помоћ.
„Ако узмемо у обзир данашње цене и колику субвенцију траже само ових 10 предузеча, држава би требало да издвоји око 20 милиона евра“, навео је Бектеши.
Он сматра да су такви захтеви привреде нелогични, јер је управо тих 10 највећих потрошача електричне енергије протеклих година остварило огроман профит.
Вечер пише да су у току преговори о куповини струје са Бугарском, а да је министар Бектеши крајем недеље посетио и Турску.
Odloženo lansiranje rakete Artemis 1 na Mesec zbog oluje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Северна Македонија још није успела да набави струју за зиму се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.