Vrh CDU protiv legalizacije homoseksualne zajednic

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh CDU protiv legalizacije homoseksualne zajednic

Rukovodstvo nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) odbacilo je zahteve koalicionih socijaldemokrata i opozicije, ali i pojedinaca iz sopstvenih redova, da učini korak u pravcu potpune legalizacije homoseksualnog braka

"Na prezidijumu smo se na kraju saglasili da nećemo preduzimati dodatne korake koji bi išli dalje od onoga što je dogovoreno koalicionim sporazumom", izjavio je danas generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sekretar CDU Peter Tauber posle sednice vrha partije u Berlinu.

Od kako su se Irci 22. maja na referendumu odlučili za promene ustava koje bi omogućile da brak ubuduće bude sklapan bez obzira na pol, rasprave o statusu homoseksualnog braka ponovo su se razbuktale i u Nemačkoj.

U Nemačkoj je homoseksualnim osobama omogućeno da sklope gradjansku zajednicu, ali je termin braka u pravnom smislu i dalje rezervisan isključivo za zajednicu muškarca i žene, a postoje i ;razlike u pogledu prava na usvajanje dece. ;

U većini praktičnih pitanja, poput poreza ili naslednog prava, homoseksualna zajednica je izjednačena sa brakom, ili je u toku proces donošenja odgovarajućih zakona.

Tauber je ukazao da je vlada prošle sedmice donela odluku o brojnim merama koje treba da spreče diskiminaciju istopolnih zajednica, ali je dodao da dodatne mere u ovom trenutku nisu planirane.

"Poznato je da i u našoj partiji o toj temi postoje sasvim različiti stavovi", rekao je Tauber, dodajući da je CDU spremna da i dalje ;diskutuje o toj "visoko emotivnoj temi" i to sa poštovanjem prema drugačijem mišljenju. ;

Potpredsednica poslaničke grupe CDU u parlamentu Nadine Šen izjasnila se za to da brak bude omogućen i homoseksualnim parovima, što traže političari iz SPD, Zelenih i iz partije Levica.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.