Restitucija: Prisvajanje nezakonito stečene imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija: Prisvajanje nezakonito stečene imovine

BEOGRAD - Predstavnici vlasnika oduzete imovine danas su zatražili povlačenje Predloga zakona o uređenju prostora i izgradnji jer se njime "otvara put korupciji i legalizaciji kriminala".

Predlogom zakona o uređenju prostora i izgradnji, koji je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, prema oceni Lige za zaštitu privatne svojine, predviđeno je prisvajanje nezakonito stečene imovine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Štite se interesi "tajkunskih imperija"

Predsednica Lige Dragana Milovanović je na konferenciji za novinare rekla da se tim zakonom uređuju svojinski odnosi na građevinskom zemljištu tako što se štite interesi "tajkunskih imperija", jer se omogućuje sadašnjim korisnicima građevinskog zemljišta da postanu njegovi vlasnici.

Ona je predložila da se pre zakona o uređenju prostora i izgradnji usvoje zakoni o restituciji i o svojini, kao sistemski zakoni koji bi omogućili povraćaj imovine bivšim vlasnicima i trajnu zaštitu stečenih vlasničkih prava.

"Ako se sada usvoji zakon o uređenju prostora i izgradnji to bi značilo da se, kao i u nedavnoj prošlosti, zakoni donose političkom voljom, nekada političke oligarhije a danas centara finansijske moći", istakla je Milovanović.

Predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Nećak je ocenio da je Vlada Srbije, da bi ispunila zahteve finansijskih moćnika, odložila donošenje zakon o restituciji dok sve vrednije građevinsko zemljište ne pređe u njihovo vlasništvo, pa bivši vlasnici neće imati šta da potražuju u naturi.

On je naveo da su se vlasnici oduzete imovine obratili svim nadležnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava, ali i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, kako bi Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji bio povučen, ali da su se samo poslanici Srpskog pokreta obnove i Partije ujedinjenih penzionera izjasnili da neće glasati za taj zakon.

Tri miliona evra od mesečno od zemlje

Prema rečima predsednika udruženja Srpska kruna Branislava Trajkovića, o poslednjoj, 18. verziji Predloga zakona o uređenju prostora i izgradnji, nije vođena javna rasprava.

"Predložena su rešenja koja omogućavaju da zemljište prelazi u privatno vlasništvo bez pravnog osnova, i bez ikakve nadoknade, a plaća se samo naknada za legalizaciju postojećih objekata izgrađenih na tom zemljištu, kao i za njihovu prenamenu", naglasio je Trajković.

Stav Srpske krune je, kako je rekao, da javno zemljište ne može da bude u prometu, jer se na taj način trajno otuđuje ono što je nacionalni resurs i vlasništvo svih građana Srbije.

Zemljište koje je sada u javnoj svojini, kako je naveo Trajković, mesečno obezbeđuje prihode od tri miliona evra po osnovu prava korišćenja, a godišnje 300 do 400 miliona evra od zakupa.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.