Politika procenta za „beogradski“ pakt

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika procenta za „beogradski“ pakt

BEOGRAD - Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je juče da se kod SPS-a nije promenilo ništa što bi omogućilo partnerstvo te dve stranke. Ali, ako još važi da su socijalisti „propali čuvar Miloševićevih vrednosti u čijoj legalizaciji LDP neće učestvovati“, kako shvatiti to što ih drže na vlasti u prestonici? Je li ispravno da jednog dana kažemo: liberali su legalizovali „povampireni“ Miloševićev režim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili je već sada jasno da je reč o „veri i večeri“?

- To što je LDP uradila je politika za procenat. Jovanović je „mister procenat“. LDP je mogla da bude neka vrsta alternative posle Tadića, za DS, ali su za mrvice prodali šansu. Nisu odoleli prvoj prilici da dođu na vlast, to je bio Beograd. Šta više, to je bio i Miloševićev metod: praviti koaliciju sa bilo kime samo da ostane na vlasti. A, kako je napravljen Čeda - dogovorom da studenti siđu sa ulica i ne ukaljaju Miloševića do kraja. On je srušen jer su mu masa naroda i međunarodni sponzori okrenuli leđa - kaže za Glas Dušan Janjić, dodajući da LDP nema ideologiju i da se javnosti čas predstavljaju kao soc-liberali, pa soc-demokrate, neoliberali...

Da je situacija daleko od legitimizacije Miloševićevog režima procenjuje i urednik „Nove političke misli“, Đorđe Vukadinović, za koga je „u ovoj situaciji“ potpuno pogrešno govoriti o bilo kakvim vrednostima i principima, „jer se sve više otkriva da je iza njih goli interes“.

OPRAVDANI SLOBINI DRŽAVNI CILJEVI

- Vrednosti koje je predsednik Milošević devedesetih godina promovisao na državnom planu su se pokazali opravdanim, jer se Srbija i dan-danas, kao tih devedesetih, bori za opstanak Kosova i Metohije u našem sastavu. To je ono što sam kazao u Požarevcu - ali, taj drugi deo nijedan medij nije preneo, već su samo prvi deo izvukli iz konteksta i počeli da me pitaju za DS umesto o državnim i nacionalnim ciljevima - kazao je za Glas Žarko Obradović, ministar prosvete, objašnjavajući svoju „necelovito prenetu „ izjavu, datu početkom nedelje u Požarevcu.

- I SPS i LDP tvrde da nisu u koaliciji jedni sa drugima. Jovanović poručuje da ne legalizuje Miloševićev režim, analogno stižu i izjave iz SPS - a, da socijalisti ostaju dosledni principima kojih su se držali devedesetih, a, u stvari, samo navlače tanjušnu zavesu preko interesa, uglavnom materijalnih. Pošteno govoreći, SPS je više sam odustao od svojih vrednosti nego što ih je LDP legalizovao. Ali transformaciju socijalista niko ne bi ni video niti bi im je priznao da nisu ušli u ovu koaliciju - kaže Vukadinović i ocenjuje da su svi u „beogradskom“ paktu bili neprincipijelni, ali „SPS je prednjačila i platiće najvišu cenu“. Liberali, kao i DS, u praksi neće morati mnogo da se odreknu svojih programa, a za SPS to nije tako, dodaje on.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ukazuje da se iz Jovanovićeve izjave vidi da je saradnju sa SPS shvatio kao situaciju kada biramo manje zlo.

- I SPS i LDP i DS imaju svoju verziju priče koju plasiraju u javnosti i svojim biračima. Ovo što govori Jovanović je u cilju čuvanja čvrstog biračkog jezgra, koje je slepo odano određenim vrednostima i teško mu je prihvatljivo da one budu, na bilo koji način, diskreditovane saradnjom sa SPS-om. Zato, šta sada rade? Ili daju racionalno objašnjenje za saradnju, argument „o manjem zlu“, ili se, pak, ta saradnja što više moguće minimalizuje i čini nebitnom, polazeći od ciljeva tipa: demokratska Srbija, evropska Srbija, reforme i slično. I LDP i SPS moraju da se pravdaju zbog zaokreta, jer malo šta je ljudima jasno - kaže Stanković i dodaje da su vodeće stranke procenile da je bolje da naprave interesnu koaliciju u kojoj će se stalno tražiti prostor za nagodbu i kompromise, koje i jedni i drugi moraju da prave.

Gledam ovu sliku i cudim se kako smo mogli da biramo ovakove da nas vode. Obadvojica skrstili ruke valjda da jedan drugom kazu da nece da se biju, ali izrazi njihovih lica jasno govore da se mrze iz dnas duse i da bi jedan drugog najradije ubio pogledom. Gica visoko uzdignula glavu i hoce da kaze kako je on taj koji zapoveda a ne Ceeda koji si to samo zamislja. Koga mogu da vode ovi ljudi kad veci dio svog vremena utrose na sebe licno. Sta je to srbija i srpski narod zgresili da ih bog tako kaznjava. Kad ce zasluzene kazne stici one koji to zasluzuju.

Kakvi losi glumci na ovoj slici.

Ma na sve ce pristati i jedan i drugi, samo da budu na vlasti i napune dzepove. Koji principi i volja naroda? Boli njih uvo za narod, a jos manje za volju naroda.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.