Policija dozvolila nošenje biber-sprejova i šokera za samoodbranu

Izvor: Pančevac-online.com, 04.Mar.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija dozvolila nošenje biber-sprejova i šokera za samoodbranu

Biber-sprejovi i električni uređaji za omamljivanje napadača strujom, tzv. električni šokeri, koji se na Zapadu često koriste za samoodbranu, od pre desetak dana dozvoljeni su i u našoj zemlji.

Pored uvođenja obaveznog lekarskog pregleda za one koji žele da dobiju dozvole za nošenje i držanje oružja i municije, legalizacija biber-sprejova i šokera jedna je od najvažnijih novina u novom, ovih dana usvojenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << Zakonu o oružju i municiji.

Podsećamo, biber-sprejovi su hemikalije na bazi ekstrakta ljute paprike u malim bočicama i, nakon što se naprskaju napadačima u lice, izazivaju intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suženje i iritaciju očiju.

Deluju na četiri metra, zdravstveno su bezopasni, a njihovo dejstvo, prema objašnjenjima koja se mogu pročitati na internetu, prolazi tek pola sata nakon ispiranja očiju vodom. Na Zapadu ih veliki broj žena nosi u tašnama da bi se odbranile od eventualnog napada nasilnika, a popularni su zato što su jeftini.

Električni šokeri su mali uređaji koji staju u džep i omamljuju napadača strujom napona od 10.000 do 100.000 volti. Takođe su zdravstveno bezopasni, a u omamljivanju napadača su izuzetno efikasni.

Saša Pejaković, zamenik portparola i inspektor u Policijskoj upravi Pančevo, izjavio je da je u članu pet Zakona o oružju i municiji između ostalog predviđeno da se oružje za samoodbranu kao što su biber-sprejovi i električni šokeri može nabavljati i držati bez isprave i obaveze da se prethodno prijavi policiji.

– Članom 15 Zakona o oružju i municiji propisano je da fizička lica starija od 16 godina, pravna lica, kao i privredni subjekti, mogu bez odobrenja i prijave nadležnom organu da nabavljaju i drže biber-sprejove i električne šokere. Takođe, član 26, stav četiri, propisuje da sva punoletna lica mogu da ih nose, a u stavu pet piše da maloletna lica uzrasta od 16 do 18 godina smeju da nose samo sprejove – dodao je Pejaković.

Važno je napomenuti da je novim Zakonom o oružju i municiji i policajcima dozvoljeno  da ubuduće nose biber-sprejove i električne šokere, pa izazivači nereda na stadionima i protestnim okupljanjima na ulici ne treba da budu iznenađeni ako ta sredstva budu bila korišćena protiv njih.

M. G.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.