Meksiko legalizuje marihuanu?

Izvor: JavneVesti.com, 14.Feb.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko legalizuje marihuanu?

Meksiko Siti bi mogao da postane grad u kojem bi se legalizovao kanabis. Nacrt prijedloga, koji je podnesen u skupštini, sadrži nejasnoće u vezi nekoliko ključnih pitanja i suočava se sa postojećim zakonskim preprekama, ali u najmanju ruku otvara mogućnost legalizacije.

Ljevičarski poslanici u skupštini Meksiko Sitija iznijeli su nacrt zakona kojim se legalizuje prodaja marihuane, čime bi se ta prijestolnica sa legalnim tržištem te droge pridružila Urugvaju i američkim državama Vašington i Kolorado.
Prema tom prijedlogu, bila bi dozvoljena prodaja marihuane u količini od po pet grama u gradu sa osam miliona stanovnika.
Prema postojećim federalnim zakonima, dozvoljeno je, za ličnu upotrebu, posjedovanje do pet grama marihuane, što je oko četiri džointa, ali omogućavaju hapšenje svakog ko pokuša da kupi ili proda marihuanu, bez obzira na količinu.
Nacrt sadrži nejasnoće u vezi nekoliko ključnih pitanja i suočava se sa postojećim zakonskim preprekama, ali u najmanju ruku otvara mogućnost za legalizaciju marihuane u okviru grada.

Mnogi poslanici u gradskoj skupštini se nisu izjasnili da li podržavaju prijedlog, ali većinu u parlamentu ima ljevičarska Partija demokratske revolucije koja se smatra najliberalnijom u Meksiku i ranije je legalizovala abortus i gej brakove.
I gradonačelnik Meksiko Sitija Migel Angel Mansera je podržao prijedlog, prenosi AP.
Eventualno usvajanje bi dovelo gradske vlasti u sukob sa federalnom vladom, koja je odlučila da takvu situaciju prevaziđe na dva načina: usvajanjem federalnog zakona kojim se zabranjuje trgovina droge ili procesom pred sudom, ili primjenom obje mjere.
Meksički predsjednik Enrike Penja Nieto je protiv legalizacije marihuane i tvrdi da to neće smanjiti nasilje u zemlji koje je odnijelo živote nekoliko desetina hiljada ljudi u proteklih sedam godina.

Mnogi smatraju da je prijedlog ljevičarske partije loš način da se Meksiko izbori sa gorućim problemom ilegalne trgovine droge koja prelazi granice te zemlje.
Kad je riječ o drugim zemljama, američki predsjednik Barak Obama je saopštio da njegova administracija ima veće prioritete od toga da zabranjuje prodaju marihuane zbog čega je i dozvoljeno državama Vašington i Kolorado da legalizuju marihuanu bez suočavanja sa zakonskim sankcijama na federalnom nivou.
Urugvaj je prošle godine postao prva zemlja koja je legalizovala proizvodnju i prodaju marihuane na čitavoj teritoriji.

Nastavak na JavneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.