Lokalne vlasti u Preševu traže legalizaciju spomenika

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne vlasti u Preševu traže legalizaciju spomenika

Takvu odluku doneli su lideri albanskih partija sa juga Srbije, a očekuje se da taj potez potvrdi i Skupština opštine Preševo, čime bi, smatraju, bila zaokružena dokumentacija koja nedostaje za početak procesa legalizacije.
Mediji su preneli da bi predstavnici sa juga Srbije mogli na sednici da predlože da se spomenik OVPBM pomeri 50 metara dalje, u dvorište obližnje džamije. Odbornici Skupštine opštine Preševo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << će ukoliko uklone spomenik, zatražiti od Srbije uklanjanje spomenika Žandarmeriji u selu Lučane kod Bujanovca, preneli su mediji.
U zgradi opštine Preševa održan je sastanak albanskih lidera šest političkih partija, a za 13 časova zakazana je vanredna sednica Skupštine opštine Preševa.
Sastanku u opštini prisustvovali su predsednik Parije za demokratskeo delovanje Riza Halimi, predsednik opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokrtatske unije doline Skender Destani, Demokratska unija Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi Sastanku prisustvuje i načelnik opštinske uprave Muhamed Abdulahu.
Na dnevnom redu vanredne sednice je sudbina spornog spomenika bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, rekao je Tanjugu šef kabineta predsednika opštine Mustafa Fatljum.
Vanrednu sednicu direktno će prenositi lokalna privatna televizija Aldi.U međuvremenu mediji prenose da će predstavnici lokalne samouprave u Preševu predložiti da se spomenik OVPBM pomeri 50 metara dalje, u dvorište obližnje džamije.
Kako prenosi S media, predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je danas da je rešenje o uklanjanju spomenika je stiglo. "Imamo rok od osam dana da uložimo žalbu na odluku i u tih osam dana odlučićemo kako ćemo i šta ćemo. Mogu vam samo reći da ćemo postupiti po propisima i zakonima", rekao je Mustafa.
Predsednik Opštine Preševo dodaje da je u toku sastanak „svih čelnika albanskih političkih partija Preševske doline" i da razmatraju „mirno rešenje" problema. 
U ponoć je istekao rok koji je Ministarstvo pravde Srbije dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik pripadnicima OVPBM.Na rešenje Ministarstva pravde lokalna samouprava ima pravo na žalbe u roku od osam dana.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Lideri albanskih stranaka traže legalizaciju spomenika

Izvor: Press, 16.Jan.2013

Takvu odluku doneli su lideri albanskih partija sa juga Srbije, a očekuje se da taj potez potvrdi i Skupština opštine Preševo, čime bi, smatraju, bila zaokružena dokumentacija koja nedostaje za početak procesa legalizacije.. Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu izjavio je danas,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.