Legalizacija marihuane

Izvor: Studio B, 07.Nov.2012, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija marihuane

Mejn i Merilend su prve američke države koje su glasovima birača odobrile sklapanje brakova osoba istog pola a države Vašington i Kolorado odobbrile su upotrebu marihuane.

Ishod glasanja sprovedenog u utorak predstavlja ključni događaj za organizacije i aktiviste, koji su se decenijama zalagali za prava homoseksualaca i dekriminalizaciju narkotika.

"Država Vašington je pogledala na 70 godina zabrane marihuane i rekla da je vreme za novi pristup", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << izjavila je direktor kampanje za legalizaciju Alison Holkomb, javlja AP.

Guverner Kolorada Džon Hikenloper, koji se protivi legalizaciji, rekao je: "Savezni zakon i dalje kaže da je marihuana nelegalna droga".

Od 1998. godine su u 32 američke države birači glasali protiv legalizacije gej brakova. Rezultatom sa birališta su Mejn i Merilend postale sedma i osma američka država koje dozvoljavaju istopolne brakove.

Istovremeno su birači u Minesoti odbacili amandman kojim bi se u ustavu te države zabranili brakovi osoba istog pola. Uprkos tome, istopolni brakovi su i dalje zabranjeni u Minesoti.

Rezultati glasanja bi mogli uticati na Vrhovni sud SAD, koji bi uskoro trebalo da razmatra mogućnost da preuzme žalbe na zakon čije odredbe odbacuju savezno priznanje brakova osoba istog pola.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.