Đilas zavodi red

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas zavodi red

Gradonačelnik Dragan Đilas juče je najavio odlučnu borbu kako bi se u prestonici uveo red u oblasti građevinarstva i urbanizma. On je zatražio od predsednika 17 beogradskih opština da u narednih mesec dana podnesu izveštaje o izgradnji svih objekata do 800 kvadratinih metara na teritoriijama njihovih opština, osnovne informacije o legalizaciji objekata, izveštaje rada opštinskih inspekcija i najavio krivične prijave protiv nesavesnih investitora.

Predsednici beogradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opština imaće rok od 30 dana, odnosno do 18. jula, da dostave izveštaje o izgradnji svih stambenih i poslovnih objekata na svojim teritorijama. Obrazlažući svoj zahtev, Đilas je rekao da svi objekti koji se grade na teritoriji Beograda moraju biti podignuti u skladu sa propisima, kao i da će investitori koji ih se ne pridržavaju snositi posledice.

- Priča o zloupotrebama u urbanizmu i građavinarstvu postala je toliko velika da se Grad mora jasno odrediti prema tom problemu. Nisam više spreman da slušam pritužbe građana koji se žale da je na nekoj zgradi, umesto četiri, sazidano sedam spratova ili o objektima prijavljenim kao garaže u koje se može doći samo padobranom. U svim opštinama ćemo ovog leta preuzeti odlučnu akciju kako bismo takvu gradnju sprečili, kao što smo pre nekoliko meseci zatvorili desetine nebezbednih gradilišta i protiv odgovornih podneli krivične prijave - rekao je Đilas.

On je od predsednika opština zatražio da dostave podatke o tome koliko je puta u toku gradnje građevinska inspekcija kontrolisala radove na objektima i da li se oni izvode u skladu sa propisima i projektom.

- Hoću da znam i u koliko je slučajeva došlo do odstupanja od izdate građevinske dozvole i koliko je novih građevinskih dozvola izdato nakon što je utvrđeno da je došlo do odstupanja - rekao je Đilas i istakao da želi da zna i koliko je odbačenih zahteva za legalizacuju objekata za koje se zna da ne mogu biti legalizovani, već ih investitori podnose samo da bi odložili rušenje, kao i koliko je izvršenih naloga za obustavu radova ili rušenje nelegalno sagrađenih objekata.

Gradonačelnik insistira i na tome da mu predsednici opština odgovore na koji način se informišu o objektima koji se grade na njihovim opštinama, a veći su od predviđenih, koliko su o tome saznali od svojih inspektora, a koliko od građana.

- U izveštaju treba da se nalaze i podaci o broju objekata do 800 kvadratnih metara koji se grade u skladu sa dozvolama. Inspektori treba da obiđu sve lokacije na kojima je gradnja u toku i, ako utvrde da se negde gradi mimo propisa, odmah preduzmu sve mere da se to spreči. Mi ćemo u Gradu ponoviti akciju od pre nekoliko meseci i prekontrolisati sve objekte veće od 800 kvadrata - istakao je Đilas.

On kaže da će ti izveštaji biti zapravo analiza koja će dati jasnu sliku, da će svako moći da vidi šta se radi u drugoj opštini, a da će se predsednici „međusobno kontrolisati i takmičiti u dovođenju grada u red".

Krivične prijave protiv investitora

Povodom ove akcije Đilas je rekao da nije u pitanju nikakva hajka, niti lov na veštice.

- Ovo je način da sve one koji misle da su jači od opština i Grada uverimo da svi moraju poštovati zakon. U svim poslovima predsednici opština mogu računati na punu podršku Grada i mene lično - rekao je Đilas i istakao da će protiv onih koji se ne pridržavaju propisa biti podnete krivične prijave. On je istakao da će od nadležnih pravosudnih organa zatražiti da odmah deluju, „a ne da ti predmeti završe u fiokama", kao i da će od tužilaštva tražiti izveštaj o tome šta je procesuirano na osnovu prijava koje je Grad do sada podneo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.