Divlja gradnja do poslednjeg dana

Izvor: Politika, 02.Sep.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divlja gradnja do poslednjeg dana

Dok su poslanici usvajali Zakon o uređenju prostora i izgradnji, nelegalni graditelji još rukovali alatom

Najave da će prekjuče usvojeni Zakon o uređenju prostora i izgradnji preokrenuti lošu praksu u građevini tek treba da se dokažu. Njegov prvi efekat, koji traje već dva meseca, jeste još više zgrada započetih bez dozvole. Uprkos nedavnom upozorenju Olivera Dulića, ministra prostornog planiranja, da će šansu za legalizaciju imati objekti završeni a ne samo započeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do dana stupanja zakona na snagu, opštinski inspektori u Beogradu su i pred glasanje u Narodnoj skupštini nailazili na nova bespravna gradilišta. Mnogi „domaćini” verovatno nisu ni čuli tu Dulićevu izjavu od pre nekoliko dana, kada je divlja gradnja već nedeljama bujala posle odluke da, protivno prvobitnom nacrtu zakona, bude omogućena legalizacija i objekata dignutih posle 13. maja 2003. godine. Nešto ranije, pre desetak dana, Dulić je takođe pomalo zakasnelo savetovao građane da ne počinju sada gradnju bez dozvole jer će tako platiti više nego da zidaju po zakonu. I oni koji su ga čuli izgleda da nisu verovali, prisećajući se kako je do sada legalizacija uvek praznila džepove manje nego poštovanje zakona.

– Nismo primetili da je posle izjava ministra opao broj nelegalnih gradilišta, kojih ima oko 30 odsto više nego prošle godine u ovo doba. Naši ljudi ovih dana naizgled nemaju ni više ni manje posla u poređenju s poslednja dva meseca – rekao je Branko Radoman, rukovodilac odeljenja za građevinsku inspekciju i izvršenje opštine Čukarica, jednog od krajeva grada u kojima ima najviše divljih zgrada.

Gradska uprava najavljivala je da će po usvajanju zakona inspektori, mada su prozvani kao najveći krivci što divlja gradnja nije sasečena, biti još zauzetiji jer će morati da potpuno zaustave zidanje bez papira ili suprotno urbanističkim uslovima. Da bi ovo, posle neuspelih pokušaja iz 2003. i 2006. godine, bila zaista poslednja runda legalizacije, najavljena je i kontrola rada projektantskih biroa, neophodna zato što su mnoge arhitekte pripremale jedan zvanični projekat za nadležne i drugi, pravi, po kojem će investitor raditi van granica koje mu postavlja dozvola. Kada će ta kontrola doći na red, ne zna se, kažu u Sekretarijatu za urbanizam i građevinu.

Dok je na lokalnim samoupravama da se postaraju da nelegalna gradnja ubuduće bude efikasno sprečavana, ministarstvo ima još posla oko zakona. Mnoga pitanja o njegovoj primeni u specifičnim slučajevima dobiće odgovor tek u uredbama i pravilnicima. Među prvima će biti donesen pravilnik o legalizaciji državnih objekata bez dozvole. Podaci o tome koliko takvih objekata postoji nisu sakupljeni, rekla je Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra.

Van pravilnika svakako će ostati situacija koju je nemoguće pravno propisati. Dulić je izričito rekao da će se rušiti svaki objekat koji ne dobije dozvolu, ali je i priznao da bi državi bilo teško da ukloni cela divlja naselja. To verovatno znači da bi bilo dovoljno da većina žitelja nekog od mnogobrojnih divljih naselja ne skupi pare za legalizaciju ili čak da se dogovori da to ne rade, pa da ipak imaju šanse da im ostanu i pare i bespravni domovi.

Još veću muku bi onda ministarstvu moglo prirediti divlje naselje u nekoj od zona gde nijedan nezakonit objekat ne može biti legalizovan. Takvo naselje, smešteno u zoni vodoizvorišta, postoji na Čukarici kod Obrenovačkog puta, kaže Radoman.

Prijave za legalizaciju moguće je podnositi u narednih šest meseci. Ako lokalne samouprave budu odlučivale o tim zahtevima dosadašnjim tempom, kojim su, na primer, beogradske vlasti do sada rešile samo oko pet odsto prijava, potrajaće dok ne saznamo šta će se dogoditi milionu nezakonitih zdanja širom Srbije, od kojih je oko 300.000 samo u glavnom gradu.

V. V.

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.