Bespravna gradnja: Legalizacija džabe za samohrane roditelje

Izvor: YU-Build.rs, 25.Sep.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bespravna gradnja: Legalizacija džabe za samohrane roditelje

Ministarstvo građevinarstva zatrpano je pitanjima vlasnika nelegalnih zgrada u vezi sa načinom i koštanjem postupka ozakonjenja.



Beograd - Samohrani roditelji oslobođeni su plaćanja takse za legalizaciju stana manjeg od 100 kvadrata, a ko odbije da ozakoni kuću ili stan, plaćaće veći porez na imovinu ili će mu stambeni objekat biti srušen do temelja, odgovori su Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << građevinarstva na samo neka od pitanja građana povodom zakona o ozakonjenju nezakonite gradnje.

Novi propis, šesti o istom problemu za osam godina, trebalo bi da bude usvojen u oktobru i otuda su mnogobrojne nedoumice koje muče građane koji imaju bespravno izgrađene objekte.

Kurir objavljuje najčešća pitanja i odgovore Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dejan Vasović, Raška:

- Imam malu vikendicu izgrađenu u parku prirode, nikome ne smeta. Mogu li da je legalizujem?

Odgovor: Zavisi u kom stepenu zaštite se nalazi vaša mala vikendica. Ako je u prvom stepenu zaštite prirodnog dobra, nećete moći da je ozakonite.

Drakče Malešević, Kaluđerica:

- Nisam dosad podneo zahtev da legalizujem kuću jer sam je gradio na svojoj zemlji i neću ni sad. Šta mi možete?

Odgovor: Nije lepo što se hvalite nečim što je kršenje zakona. Vaša kuća će biti popisana i dobićete rešenje o rušenju, kojim ulazite u postupak ozakonjenja. Ukoliko dostavite potrebnu dokumentaciju i platite taksu, kuću ćete ozakoniti, ako ne, kuća će vam biti srušena.

Marko Stamenković, Čačak:

- Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Kako ćete meni da srušite stan ako ga ne legalizujem?

Odgovor: Učinićemo sve da za vaš slučaj u novom zakonu bude nadležna Poreska uprava. Tačnije, da tam porez na imovinu bude mnogo veći nego za stanove koji su se ozakonili.

Zoran Matić, Beograd:

- Sa porodicom živim u stanu od 64 kvadrata u nelegalizovanoj zgradi. Šta mi treba od papira i koliko će me koštati?

Odgovor: Ako ste dosad podneli zahtev, biće dovoljno samo da platite taksu od 3.000 dinara. Ako niste, trebaće vam dokaz o vlasništvu nad stanom, izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodetskih radova i, naravno, taksa od 3.000 dinara. Ukoliko je investitor od kog ste kupili stan dostupan, on će platiti ove troškove umesto vas.

Sreten Petrović, Sremska Mitrovica:

- Kupio sam stan od investitora koji nije legalizovao zgradu. Ko sad treba da plati legalizaciju, investitor ili ja?

Odgovor:  Ako je investitor poznat i dostupan, on će platiti taksu, jer se postupak s investitorima vodi po službenoj dužnosti. Ako nije dostupan, taksu platićete vi kao vlasnik stana.

Milica Pavić, Pirot:

- Podnela sam zahtev za legalizaciju pre godinu dana. Moram li opet da ga podnosim?

Odgovor: Ne. Dovoljno će biti samo da platite taksu. Za stan ili kuću do 100 kvadrata je 3.000 dinara, za objekat do 200 kvadrata 10.000 dinara i za objekte do 300 kvadrata taksa je 20.000 dinara.

Žarko Simić, Srbobran:

- Imam porodičnu kuću od 98 kvadrata. Šta mi je potrebno da je legalizujem i koliko to košta?

Odgovor: Ako ste podneli zahtev po nekom ranijem zakonu, dovoljno će biti da platite taksu. Za vašu kuću taksa je 3.000 dinara, i to je sve. Ako niste podneli zahtev, treba vam izveštaj o zatečenom stanju s elaboratom geodetskih radova, koji možete da dobijete u bilo kom projektnom birou i dokaz da ste vlasnik kuće ili zemljišta. Naravno, i da platite taksu.

Dragica Spasić, Surdulica:

- Sudim se sa bratom zbog porodične kuće. Da li mi treba njegova saglasnost da bih legalizovao kuću?

Odgovor: Vaš problem biće rešiv jer novi zakon predviđa veliki broj imovinsko-pravnih situacija.

Jasmina Lalić, Novi Sad:

- Samohrana sam majka i hoću da legalizujem stan. Moram li sad da jurim investitora za dokumentaciju ili mogu sama da je sakupim?

Odgovor: Treba da znate da su samohrani roditelji oslobođeni plaćanja takse ukoliko žive u stanu manjem od 100 kvadrata. Lako je doći do dokumenata koji vam budu potrebni.

Ilija Mitevski, Beograd:

- Završavam stambenu zgradu veću od 1.000 kvadrata. Kako da je legalizujem i koliko će to da me košta?

Odgovor: Nije za pohvalu to što ste bez potrebnih dozvola izgradili zgradu. Ukoliko se objekat vidi na satelitskom snimku koji će biti korišćen prilikom identifikacije objekta u postupku ozakonjenja, trebaće vam izveštaj o zatečenom stanju s elaboratom geodetskih radova i dokaz o pravu svojine. Taksa koju ćete platiti je 2.000.000 dinara.

Autor: Vladimir Spasić

Foto: Kurir


Izvor:Kurir

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.