Besplatna legalizacija samo za najpreči krov nad glavom

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna legalizacija samo za najpreči krov nad glavom

Katastarski postupak legalizacije koji je najavilo Ministarstvo građevinarstva i urbanizma predstavlja krupan korak ka masovnoj registraciji imovine – saglasna je Stalna konferencija gradova i opština. Ona podržava i plan Ministarstva da se maksimalno uprosti proces legalizacije i da se građani, posebno oni koji su sagradili nelegalne objekte da bi rešili stambeno pitanje, oslobode svih mogućih finansijskih troškova i procedura.

Njihov predlog je i da svi ostali bespravni graditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plate bar naknadu za uređenje građevinskog zemljišta.

Podsetimo, Velimir Ilić je najavio da će za legalizaciju biti dovoljno da vlasnici bespravnih objekata podnesu zahtev za uknjižbu u katastar nepokretnosti i plate samo taksu za uknjižbu od 100 evra.

Legalizacija je problem koji traje više decenija. Bez obzira na najave da će besplatna, katastarska legalizacija biti za kratko vreme završena, praksa govori da Katastar nepokretnosti nije spreman da taj posao obavi za kratko vreme. U velikim gradovima uknjižba stana traje više od šest meseci, a samo prebacivanje predmeta iz građevinskih odeljenja u Katastar trajalo bi i do godinu dana – navedeno je u saopštenju SKGO.

Za ovu organizaciju je sporno da se investitori koji su gradili nelegalne poslovne prostore, stambene zgrade za dalju prodaju stanova ili luksuzne stambene objekte, oslobode plaćanja ove naknade.

U saopštenju je istaknuto i da se rešavanje pitanja nelegalnih naselja ne završava njihovim upisom u katastar.

Oni podsećaju da lokalne vlasti treba da omoguće građanima koji žive u legalizovanim objektima približno jednake uslove za život koji postoje i u drugim delovima lokalne zajednice. Za to su potrebne pare kako bi bila obezbeđena bolja komunalna i socijalna infrastruktura u legalizovanim naseljima.

– Sredstvima od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koja se plaća prilikom legalizacije, finansira se komunalno i infrastrukturno uređenje ulica, naselja i samog grada ili opštine. Svako umanjenje ovih izvora finansiranja imaće svoje negativne posledice u kvalitetu aktivnosti lokalnih vlasti u ovoj oblasti. Ministarstvo treba da preispita plan da se pri legalizaciji ukine plaćanje ove naknade za sve objekte. Ovo pitanje treba urediti tako što bi se napravila razlika između onih građana koji su gradili nelegalne objekte da bi u njima živeli i onih koji su ih gradili da bi od njih imali ekonomsku korist – navedeno je u saopštenju uz napomenu da besplatna legalizacija, koja bi važila za sve objekte bez izuzetka, može dovesti do novih kršenja zakona i nastavka trenda bespravne izgradnje.

M. U. A.

objavljeno: 25.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.