Praznovanje Kurban-bajrama u Srbiji izmenjeno zbog epidemije

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 16:49

Praznovanje Kurban-bajrama u Srbiji izmenjeno zbog epidemije

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji doneo je odluku da Kurban-bajram koji se praznuje od 30. jula do 3. avgusta zbog epidemioloških porblema obeleži drugačije.

U saopštenju Mešihata navodi se da zbog širenja koronavirusa i u cilju zaštite korisnika kurbanskog mesa "ove godine neće vršiti prijem živih kurbana, niti zaklanih u režiji pojedinaca ili privatnih improvizovanih klanica".

"U danima Bajrama neće vršiti organizirana podela kurbanskog mesa ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mešihata, što je bila praksa ranijih godina", navodi se.

"Za potrebe ishrane učenika Medrese i polaznika mekteba Reuda i Vildan, kao i za potrebe vakufskih kuhinja koje deluju u sklopu Centra za humanitarni rad Hajrat, biće korišteno isključivo meso životinja koje će biti zaklane u organizaciji Mešihata, a čin klanja izvršen pod nadzorom predstavnika Mešihata, uz poštovanje svih verskih i sanitarnih mjera, nakon čega će biti obavljene potrebne analize mesa u cilju utvrđivanja nepostojanja zaraznih bolesti", navode iz Mešihata.

S obzirom na aktuelnu situaciju i nepostojanje zainteresiranih otkupljivača, Mešihat Islamske zajednice ni ove godine neće vršiti prijem ovčijih kurbanskih koža.

"Očekujući razumevanje vernika za pomenute odluke, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam olakša teško stanje kroz koje prolazimo, zaštiti nas od bolesti, podari lek bolesnima, a umrlima najlepše mesto u Džennetu" - navodi se u saopštenju Mešihata.

Kurban-bajram je jedan od dva najveća muslimanska praznika i obeležava se četiri dana.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban, što znači približavanje Bogu.

Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Islamski vernici i vernice jedni drugima ovaj praznik čestitaju rečima "Bajram šerif mubarek olsun", što znači neka bude čestit i blagoslovljen Bajram.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.