Muslimani slave Kurban bajram

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2018, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimani slave Kurban bajram

Muslimani slave Kurban bajram (Dan žrtve), dok traju poslednji obredi oko dva miliona vernika koji ove godine učestvuju u glavnom godišnjem hodočašću, hadžu u Saudijskoj Arabiji.

Poslednji dani hadža poklapaju se sa praznikom Kurban bajram u znak sećanja na proveru Ibrahimove vere.

Hodočasnici su došli do gradića Mina gde bacaju kamenje, imitirajući događaj kada je prorok Ibrahim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << (Avram) kamenovao Sotonu koji je stao između njega i Božje naredbe.

U dolini Mina nalazi se Džamarat most, mesto na kome se vrši sveti ritual kamenovanja đavola, koji se obavlja između izlaska i zalaska sunca tokom poslednjeg dana hadžiluka.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza islamskih vernika. Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu.

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Izvor: Reuters

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.