Državni činovnici čestitali Kurban-bajram

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2020, 09:51

Državni činovnici čestitali Kurban-bajram

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram.

"U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, svim vernicima koji slave praznik želim da ga provedu u dobrom zdravlju, miru, slozi i zajedništvu. Neka ovaj dan bude ispunjen radošću“, navodi se u čestitki predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Gojković čestitala predstojeći Kurban bajram

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je svim građanima Srbije islamske veroispovesti predstojeći praznik Kurban bajram.

"Svim građanima Srbije islamske vere čestitam predstojeći praznik Kurban bajram, sa iskrenom željom da ga provedu u zdravlju, miru i slozi", navela je Gojković u saopštenju.

Požela je svim vernicima da taj veliki praznik u, kako je navela, ovim vremenima teških iskušenja i izazova, podstakne duh zajedništva i solidarnosti i učvrsti istinske vrednosti međusobnog poštovanja i razumevanja.

Kurban-bajram je jedan od dva najveća praznika u islamu, a u narodu je poznat i kao Hadžijski bajram jer mu prethodi hodočašće u Meku, što je jedna od pet osnovnih propisanih verskih dužnosti za punoletne muslimane.

Proslavlja se četiri dana, a specifičan je po kurbanu, odnosno žrtvi, tačnije prinošenju žrtve, što je obično ovca, u znak sećanja na iskušenje poslanika Ibrahima.

Prema pravilima, kurban se deli na tri jednaka dela, koji muslimani podele jednu trećinu sirotinji, jednu trećinu prijateljima i rodbini, a jednu trećinu ostave za svoju porodicu.

Čestitke povodom Kurban Bajrama

Više zvaničnika danas je čestitalo pripadnicima islamske zajednice predstojeći Kurban Bajram.

Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić čestitala je predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću, Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću i svim pripadnicima islamske zajednice predstojeći Kurban Bajram.

"Vama, verskim službenicima i vernicima čestitam Kurban Bajram. Želim da radost velikog praznika ispuni sva srca i bude podstrek da, činjenjem dobrih dela i zahvaljivanjem Bogu, složno radimo za bolju budućnost naše države, posebno u ovom vremenu velikih izazova", istakla je ministarka pravde u svojoj čestitki.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i u svoje lično ime, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević čestitala je Kurban-bajram svim građanima islamske veroispovesti.

"Upućujem najiskrenije čestitke povodom Kurban-bajrama, sa željom da ovaj praznik dočekate i provedete u dobrom zdravlju, raspoloženju, miru i porodičnoj sreći", navela je Milošević.

I predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić uputila je povodom Kurban Bajrama čestitku u kojoj navodi:

"Upućujem najiskrenije čestitke svim Bošnjacima u Sandžaku i dijaspori i svim građanima koji obilježavaju ovaj blagdan. Nadam se da će ovaj Kurban bajram biti blagdan jedinstva, mira i razumevanja među ljudima".

Poručila je i da nastupajući bajramski dani budu podsticaj širenju tolerancije, poverenja i saradnje među ljudima svih nacija i vera koje žive u Sandžaku.

Bajramsku čestitku uputio je i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin svim vernicima u Sandžaku, dijaspori i našim susednim zemljama sa željom da bajram svima donese mir i radost.

"Želim da ove blagdane u vreme izazova sa kojima se svi kao društvo susrećemo, provedete u zdravlju, sreći i blagostanju zajedno sa svojom porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima. Pozivam vas da jedni druge podstičemo na razumevanje i poštovanje, radeći na uspostavljanju i jačanju međusobnog poverenja i izgradnju bolje budućnosti", naveo je Ugljanin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.