Četrnaesta Bajramska sofra u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2024, 22:06

Četrnaesta Bajramska sofra u Novom Sadu

Povodom jednog od najvećih praznika među pripadnicima islamske veroispovesti Kurban Bajrama, u centru Novog Sada održana je četrnaesta manifestacija "Ulica otvorenog srca - bajramska sofra". Tom prilikom prolaznici su posluženi specijalitetima koje su za njih pripremili domaćini večeri.

Ovaj praznik koji obeležavaju muslimanski vernici širom sveta sobom nosi i jedinstveni miris tradicionalnih jela.

"Ja sam često gost u Novom Sadu, a danas je posebna prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povodom praznika Bajrama. Napravio sam našu pazarsku sofru kako dolikuje za taj veliki praznik. I ne može da se zamisli ni jedan veliki praznik bez toga", kaže pekar Jasmin Dervišnurović.

Posetioci su mogli da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu, koje su im priredile devojke iz Novog Pazara.

"Danas smo spremile bogat repertoar i lake sevdalinke. Više sevdalinke jer smo, eto, ovde da obeležimo jednu takvu manifestaciju", navodi umetnica Kanita Plojović .

Prema rečima zamenika gradonačelnika Novog Sada Igora Crnobarca, Novi Sad je grad velikog, otvorenog srca, kojeg krasi bogatstvo različitosti i, bez obzira na nacionalnost, u njemu su svi dobrodošli.

"Mislim da danas svi Novosađani Bajramsku sofru doživljavaju kao jedan integralni deo novosadskog identiteta i kruga. I mislim da je to zaista jedna lepa slika koju šaljemo danas u svet, jedna poruka mira, ljubavi i tolerancije", rekao je Crnobarac.

Tokom godina ta manifestacija dobila je snažan odjek i pozitivne reakcije, ne samo iz našeg regiona, nego iz celog sveta.

"I verujte mi da nam dolaze pozivi sa različitih strana i čestitke da smo mnogima održali lekcije kao grad Novi Sad, mi kao sugrađani uopšteno, mnogima koji nas uče lekcijama iz života, kako treba da živimo, i kakav odnos treba da imamo jedni prema drugima. Mi živimo u bratskoj harmoniji, ljubavi u suživotu", istakao je Muhamed efendija Ziljkić, muftija srbijanski i vojvođanski.

Ideja organizatora manifestacije je da se na taj način razbiju stereotipi i predrasude koje imamo jedni prema drugima, zaključio je muftija srbijanski i vojvođanski.


Pogledaj vesti o: Kurban Bajram

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zamenik gradonačelnika Novog Sada na Bajramskoj sofri – Slavlje Kurban bajrama u centru grada (FOTO)

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Jun.2024, 08:33

NOVI SAD – Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac prisustvovao je četrnaestoj Bajramskoj sofri, povodom svečanog obeležavanja Kurban bajrama, jednog od najvećih praznika za islamske vernike. Manifestacija „Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra”, održana je četvrtog dana Kurban...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.