Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 08:05

Суд у Илиноису забраниo Трампу да учествује на републиканским предизборима

Судија америчке савезне државе Илиноис Трејси Портер забранила је да се на гласачком листићу на предизборима Републиканске странке нађе име бившег председника Доналда Трампа, због његове наводне умешаности у побуни на америчком Капитолу у јануару 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Очекује се да Трампов тим уложи званичну жалбу на ту пресуду судије Трејси Портер, тако да се очекује да коначну пресуду донесе Врховни суд.

Организација "Слобода говора народу'', која је предводила кампању да се Трампу не дозволи учешће на предизборима у Илионису, поздравила је пресуду као ''историјску победу''.
Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита да буде кандидат Републиканске странке на председничким изборима у новембру, поручио је да је реч о ''неуставној пресуди, на коју ће се жалити''.
Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.
Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се ''упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима''.
Трампове присталице су 6. јануара 2021. напале полицију и преплавиле Капитол у покушају да спрече Конгрес да потврди изборну победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.
Трамп је претходно одржао запаљиви говор присталицама, рекавши им да оду на Капитол и ''да се паклено боре''.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.