Izvor: RTS, 05.Dec.2023, 17:18

Како у пландиштанској општини живe породицe које су добиле бесплатнe куће

За Пландиште, једну од најнеразвијенијих општина у Србији, додела кућа у оквиру пројекта Министарства за бригу о селу важан је корак у очувању броја становника. Од првог конкурса 2021, до данас, укупно су удомили 18 породица, а до краја године још пет би требало да добије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << решење о додели средстава.
Смиљана и Игор Крстић након двадесет година заједничког, подстанарског живота сада имају своју кућу. До сада су се каже, селили 10 пута и ово им је била једина шанса да дођу до свог крова над главом. Кућу од 96 квадрата, са окућним и помоћним објектима добили су у селу Маргита, код Пландишта.

“Успели смо на том конкурсу, добили смо нашу кућу наш нови почетак, па на селу на селу, али бар знамо да је то наше сад. Јесте се променио живот, више нема тога да се селите, да страхујете да ли ће да вас неко истера усред зиме, да ли ће да вам подигне станарину, друго село је мирно место, имамо ћеркицу која сме да изађе на пут, која има простор да се игра”, наводи Игор Крстић, мештанин села Маргита.
Смиљана Крстић додаје: “Свега нам је преко главе што се тиче селидбе, тако да за сада смо овде и остајемо овде”.
До куће, уз подршку Mинистарства, дошле су углавном вишечлане породице. Тако је у селу Барице породица Петровић добила два објекта - једну већу кућу у којој има доста улагања и једну мању у коју су се одмах уселили.
“Имам троје деце, четврто је на путу. Две, три године живели смо као подстанари и онда сам чула за конкурс за куће, конкурисала сам и ево успела сам хвала Богу. И задовољна сам овом кућом, ок је, супер, боље него као подстанар”, истиче Љубинка Петровић, из села Барице.
У општини Пландиште кажу да је интересовање мештана много веће од реализованог броја, а проблем су углавном нелегализовани објекти или оронуле куће у којима не може да се живи. Многе породице, које су ове године у Пландишту биле одбијене због неодговарајуће документације, већ су ушле у процес озакоњења жељених кућа, да би догодине могле да конкуришу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.