Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 06:06

Путин: Војска и народ нису били уз побуњеникe; Пригожинoв авион слетео у Минск

Рат у Украјини – 488. дан. Руски председник Владимир Путин обратио се војницима, истичући да су оружане снаге Русије и народ били против побуњеника. Авион оснивача "Вагнера" Јевгенија Пригожина слетео је у Минск, јавља британска агенција "Ројтерс". Белоруски председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Александар Лукашенко наредио је пуну борбену готовост.
Украјинска војска саопштила је да је напредовала на јужним и северним ободима Бахмута, док је Москва потврдила да је укинула појачане мере безбедности у три руске области, које су уведене током покушаја побуне паравојне групе "Вагнер".

И током јучерашњег дана, низале су реакције на бурна дешавања током викенда у Русији. Први пут су се, после покушаја побуне "Вагнера", јавности обратили руски председник Владимир Путин и оснивач те приватне војне компаније Јевгениј Пригожин. 
Путин је истакао да су већина бораца "Вагнер" патриоте, да је избегнуто проливање руске крви, али да би у сваком случају оружана побуна била угушена. Руски председник је, истовремено, истакао да ће одржати обећање дато борцима те групе – они који желе, могу у Белорусију.
Пригожин, који се обратио преко Телеграм канала, објаснио је да намера марша "вагнероваца" у Русији није била да се збаци руско руководство, већ да се спречи уништење те паравојне групе и укаже на безбедносне проблеме на територији целе земље.
За то време, Бела кућа саопштила је да Вашингтон нема никакве везе са побуном, потврђујући да су током викенда контактирали дипломатским путем Русију, како би јој пренела ту поруку. Није наведено, ипак, да ли је и какав одговор стигао из Москве.
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, у међувремену, изјавио је да се поглед Брисела на будућност Русије променио, истичући да "политичка нестабилност и унутрашња крхкост" те нуклеарне силе повећава војну опасност Москве.
Западне земље и савезници настављају да наоружавају Украјину. Брисел је одобрио помоћ од 3,5 милијарди евра Кијеву, САД су најавиле нови војни пакет од 500 милиона долара, а Аустралија помоћ од 73,5 милиона долара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.