Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 20:09

Да ли је потребно доносити правилнике за коришћењe друштвених мрежа на радном месту

Професор Горан Куњадић, стручњак за сајбер безбедност, каже за РТС да људи морају да буду свесни да се мора поштовати Закон о заштити података о личности. Послодавци свакако имају начина да ограниче и друштвене мреже и било које друге садржаје интернета у својим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << компанијама, истиче Куњадић.
Право на заштиту личних података и приватности једно је од основних људских права. Са наглим развојем дигиталне технологије и интернета, ово право озбиљно је доведено у питање.
“Људи деле своје личне податке и личне догађаје скоро без контроле. Једино што је ограничавајући фактор то је заправо политика саме компаније која држи мрежу, у овом слуичају Тик-Ток. Какве су њихове политике објављивања то само они знају. Ми као држава требали би да имамо своје неке нормативе шта је допуштено и шта није допуштено. Подаци о личности су регулисани Законом о заштити података о личности која је одговарајућа GDPR, који се примењује у Европској унији. На тај начин се регулише шта од података сме да се дели и на који начин, каже проф. др Горан Куњадић, стручњак за сајбер безбедност.
Послодавци свакако имају начина да ограниче и друштвене мреже и било које друге садржаје интернета у својим компанијама. То је у Закону у раду прописано, додаје професор Куњадић. Послодавац може забранити било које садржаје који нису сврсисходни послу који се обавља.
Професор Куњадић истиче да је забрињавајући тренд Тик-Ток изазова где најчешће малолетна лица доводе своју безбедност у питање.
"Занимљиво је да дигитални идентитет у многоме одудара од личног идентитета у стварности. Нико од те деце не би нпр. легао на улицу ако то није снимљено и објављено на друштвеним мрежама. Ваши подаци једном када оду у етар они су отишли заувек. Не можете их избрисати, они се рашире мрежама и тада је готово. Људи морају да буду свесни да се мора поштовани Закон о заштити података о личности", каже Куњадић.
У примеру медицинске сестре из ГАК "Народни фронт“ која је емитовала видео из операционе сале на Тик-Току јасно се може видети кршење Закона заштите података о личности.
Подаци компаније "Касперски" показују да чак 56 одсто испитаника мисли да је немогуће очувати приватност у савременом дигиталном окружењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.