Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 12:08

Петковић: Курти провоцира наредбом да Скупштина Северне Митровице одлучи о отварању моста на Ибру

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је Аљбин Курти наредио својој одборници да на седницу Скупштине општине у Северној Митровици уврсти тачку дневног реда о отварању моста на Ибру који дели северни и јужни део града. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Петар Петковић је навео да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас наредио својој одборници Аиди Ферати да на седницу Скупштине општине у северној Kосовској Митровици уврсти тачку дневног реда о отварању моста на Ибру, који дели северни и јужни део града, и који представља важан безбедносни бедем за Србе на KиМ.

"Циљ овог Kуртијевог једностраног и противправног потеза јесте да доведе до нових тензија и провокација на рачун мирног српског народа на северу KиМ. За то користи своје нелегитимне и лажне представнике и одборнике на северу Kосова и Метохије. За ову одлуку гласало је 11 одборника из Приштине, док је један био уздржан и један одборник против", наводи Петковић.
Отварање моста на Ибру, објашњава Петковић, део је дијалога Београда и Приштине, а не "локалних Kуритјевих нелегалних гаулајтера".
"О овом последњем ратнохушкачком потезу Kуртија одмах сам обавестио све међународне представнике, као и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и очекујемо да смире и зауздају Kуртија, који све чини да побегне од обавезе формирања Заједнице српских општина и уништи дијалог у Бриселу 2. маја", истиче Петковић.
Директор Канцеларије за Ким поручује да нема напретка ни нормализације односа док год Kурти повлачи такве једностране потезе којима цео север KиМ хоће да уведе у ратно стање, а на Западу је да такве потезе Приштине спрече.
И Српска листа најоштрије је осудила нелегалну и нелегитимну одлуку донету од стране нелегалне и нелегитимне скупштинске већине у Северној Митровици да се изврши отварање главног градског моста за моторни саобраћај, којом се крше Бриселски споразуми и најдиректније угрожава мир.
“Желимо да упозоримо да ће евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, а што је изгледа и намера Приштине“, истиче се у саопштењу.
Мост је за саобраћај затворен од 1999. године, јер је често био поприште међуетничких сукоба Срба и Албанаца, подељених између северног и јужног дела Митровице, а омогућавање саобраћаја преко њега носило је ризик наставка сукобљавања.
Захтев за отварање моста на данашњој седници новог сазива скупштине општине поднела је одборница покрета Самоопредељење, Аида Ферати Доли, наводећи да захтев треба проследити полицији, Кфору, Еулексу и осталим међународним организацијама у Приштини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.