Zvonko Bogdan 20. novembra u Sava centru

Izvor: Blic, 05.Nov.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvonko Bogdan 20. novembra u Sava centru

Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan nastupiće na tradicionalnom godišnjem koncertu u Sava centru u Beogradu 20. novembra, sa tridesetak najboljih tamburaša Vojvodine i odabranim gostima, među kojima će biti i autor pesme “Vratiće se rode”.

Bogdan je novinarima rekao da che na programu koncerta simboličnog naziva “Od Banata prema Sremu”, inspirisanim stihom iz pesme “Vratiće se rode”, biti njegove autorske pesme, ali i izbor iz repertoara koji je prikupljao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više od tri decenije.

- Trebalo mi je 30 godina da sakupim repertoar kojim vladam. Gostiju na koncertu neće biti puno, ali će se, nadam se, svi odazvati - rekao je Bogdan, ali nije želeo da otkrije imena gostiju.

On je najavio da će na sceni, pored 22 člana Tamburaškog orkestra Vojvodine biti i sedam najboljih tamburaša severne Bačke, i kako je rekao, publici će se predstaviti najbolji tamburaši koje Vojvodina danas ima.

Urednik muzičkog programa Sava centra Vuk Žugich rekao je da je Zvonko Bogdan od zaborava saccuvao mnoge pesme, ali i da je napisao tridesetak pesama za koje iz skromnosti nije hteo da kaže da su njegova autorska dela.

- Ono što je Vuk Karadžić uradio za Srbiju, to je Zvonko za Panoniju - rekao je Žugich i dodao da je svaka autorska pesma Zvonka Bogdana istinita i govori o konkretnim ljudima i događajima.

Za naziv koncerta Zvonko Bogdan odabrao je stih pesme “Vratiće se rode” (Od Banata prema Sremu), jer odlično opisuje program predstojećeg nastupa, zamišljenog kao jedinstveno muzičko putovanje kroz istoriju i geografiju panonske ravnice.

Bogdan je sa svojim tamburassima obradio pesmu “Vratiće se rode”, koju su prethodno snimili (pod imenom “A ti se nećeš vratiti”) autor stihova Momčilo Bajagić Bajaga i muzike Saša Lošić, za potrebe istoimene serije.

- Sa dozvolom Bajage i Loše napravio sam jednu malu tamburašku priču. Čim pomenete ravnicu na jedan interesantan način “od Banata prema Sremu, nisko oblači”, to već daje jednu sliku. Meni je bilo interesantno da to na tamburaški način obradim - rekao je Bogdan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.