Izvor: Blic, 31.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Zvanični bend' Pariza

'Zvanični bend' Pariza

U izdanju 'Buda mjuzik' značajnog svetskog provajdera tzv. world muzike, početkom leta pojavio se album 'Le jeu des etolies' pariske grupe 'Temposlavia'. Kada je čuo kako je ponuđeni tonski zapis, kojim su bili oduševljeni, napravljen u studiju Lazara Ristovskog u Beogradu, menadžer 'Buda mjuzik' samo je izustio -'Šapo, dakle- skidam kapu'!

Muzičar Srboljub Todorović napustio je Sarajevo početkom rata u Bosni i doselio 1992. u Pariz. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Umesto Harisa Džinovića i Željka Bebeka sa kojima se družio i sarađivao u Sarajevu bavljenje muzikom nastavlja osnivanjem benda 'Temposlavia' sa harmonikašima, blizancima Marinkovićima, kontrabasistom Erve Erdijeom, gitaristom Darkom Anđelkovićem, i Rože Raspajom, tamnoputim perkusionistom.

-U srcu sam i duši roker ali tokom godina prešao sam na ovu drugu vrstu muzike koju nazivaju- 'world music'.

'Temposlavia' je jedan od 'zvaničnih' bendova grada Pariza. Imamo taj status i još nismo bili u direktnom šoubiznisu- kaže za 'Blic' Srboljub Todorović.

Tzv. Rai, trend spajanja severnoafričke muzike i roka, polovinom osamdesetih izbacio je etno muziku na evropsku scenu, kao i filmska muzika Gorana Bregovića i ona 'No smoking orchestra'…Ovo izdanje zvuči, u tom smislu, kao domaći het-trik a priča se kako bi 'Temposlavia' trebalo da nastupi kao predgrupa 'No smoking orch.' na predstojećoj turneji?

- Mi smo počeli da radimo kad je 'world” muzika već postala 'in' i jako popularna. Kad gledaoci dođu na koncert očekuju neke starčiće u narodnim nošnjama, a pojave se momci u rok maniru i nijedan se ne završi a da cela sala nije na nogama.

Nešto se govori o tome da bismo išli kao predgrupa Neletu

Karajliću ali to je stvar dogovora koji su još u toku. U nekom smislu može se govoriti o ovih naših nekoliko grupa i pojedinaca kao balkanskom pandanu Rai pokreta ali kad je reč o komercijalnom uspehu mi tek treba da naučimo da im pariramo. Ali mnoga Rai publika dođe da nas sluša. Postali smo poznati i u Francuskoj bez ikakve posebne reklame a disk se dobro prodaje. Započeli smo saradnju sa francuskim pesnikom Kristijanom Perinjonom, pokušavajući da pogodimo ukus publike koja voli kad koncert krene polako a završi se u furioznom tempu. Ako nema energetskog naboja između publike i izvođača nema ni koncerta. M. Pavlović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.