Zubin Mehta u Beogradu

Izvor: Blic, 09.Feb.2010, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zubin Mehta u Beogradu

Proslavljeni dirigent Zubin Mehta, uz pratnju Beogradske filharmonije, nastupiće u Beogradu 21. februara na dva koncerta, saopštila je Beogradska filharmonija.

"Zubin Mehta će u Kolarčevoj zadužbini na dva koncerta u, 11 i 20 časova, predstaviti beogradskoj publici svoja tumačenja Prve i Četvrte simfonije Johanesa Bramsa, a publici će biti predstavljena i njegova autobiografija 'Partitura mog života'", kaže se u saopštenju.

Mehta se odrekao honorara za koncerte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i autorskih honorara za autobiografiju u korist Fondacije Beogradske filharmonije.

Zubin Mehta je rođen u Mumbaju, Indija, 1936. godine, a sa 18 godina je otišao u Beč na studije kompozicije i dirigovanja.

Dirigovao je u njujorškoj Metropoliten operi, Bečkoj državnoj operi, Kraljevskoj operi u Kovent gardenu, milanskoj Skali, operskim kućama Montreala, Čikaga i Firence, kao i na festivalu u Salcburgu.

Zubin Mehta je doživotni direktor Izraelske filharmonije, umetnički direktor Minhenske opere, šef dirigent Firentinskog muzičkog festivala i gost dirigent mnogih svetskih orkestara.

Prvi put je nastupao u Beogradu pre 50 godina, na samom početku svoje karijere, a takođe je bio prvi među svetskim velikanima muzike koji je, posle demokratskih promena u Srbiji 2000. godine, nastupao u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.