Žrtve komunizma u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: Beta, 11.Apr.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve komunizma u Istorijskom muzeju Srbije

BEOGRAD, 11. aprila 2014. (Beta) - Izložba "U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-1953" biće otvorena u Istorijskom muzeju Srbije u sredu 16. aprila, a u četiri tematske celine prikazano je više od 1.000 eksponata o žrtvama komunizma, najavili su organizatori.

Autor Srdjan Cvetković rekao je na konferenciji za novinare da će na izložbi biti predstavljeni glavni nalazi, podaci i dokumentarna gradja o žrtvama komunističke ideologije, koji ne mogu biti osporeni ili promenjeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
Prema njegovim rečima, to je prva muzeološka postavka koja bez licitiranja nudi kompletan prikaz i uvid u teške i dugo zabranjivane teme stradanja u ime komunizma od 1944. do 1953 godine, kao javni simbol rehabilitacije tih žrtava.

"Cilj izložbe je da se tema otvori na objektivan način i da se društvo suoči sa teškim nasledjem, ne da bi se pokrenuo revanšizam, već da se tako nešto nikad ne ponovi", rekao je Cvetković.

On je rekao da je do sada ustanovljeno da je u ime komunističke ideologije ubijeno 56.000 ljudi i da bi taj broj eventualno mogao biti veći, ako bi se do kraja ispitale moguće grobnice u Šapcu i Beogradu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski muzej Srbije: U ime naroda

Izvor: B92, 11.Apr.2014

Izložbeni prostori Istorijskog muzeja Srbije ovih dana se pretvaraju u vremeplov koji će posetioce odvesti u prvu posleratnu deceniju u Srbiji da bi u tako auterntičnom ambijentu videli izložbu "U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-53" koja se otvara 16. aprila u 18 časova na platou...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.