Značajno otkriće u Stobima

Izvor: RTS, 18.Apr.2010, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajno otkriće u Stobima

Makedonoski arheolozi pronašli u Stobima mermernu glavu za koju smatraju da potiče iz prvog ili drugog veka nove ere. Stručnjaci smatraju da bi to mogao biti portret Oktavijana Avgusta.

Mermernu glavu za koju se sumnja da je portret Oktavijana Avgusta pronašao je arheolog Jovan Radnjanski u Stobima u Makedoniji. Još uvek se, međutim, ne može sa sigurnošću tvrditi tačan datum njene izrade.

Glava je nađena u okviru istraživanja objekata verske namene, a sigurni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovori čiji je mermerna glava portet, biće poznati po završetku istraživanja.

Arheolog Silvana Blaževska, direktor istraživanja u Stobima, ipak je sigurna da je reč o delu nastalom u ranom rimskom periodu, odnosno počecima Carstva. Blaževska veruje da je to deo veće statue čije će fragmente naći u daljim istraživanjima.

O Stobima  

Stobi je bio glavni grad rimske provincije Makedonija Sekudna i trgovačko, kulturno i versko središte.

Stobi je prvi put pominje Tit Livije 192. godine pre nove ere. Bio je značajan grad sve do kraja petog i početaka šestog veka naše ere, kada su ga na putu ka Solunu uništili Sloveni i Avari.

Arehelogiji nekadašanje Jugoslavije i Makedonije, ostavio je brojne ostatke reprezintativne arhitekture i izvanredno izrađena vajarska dela. Uz Herakleju Linkestis, današnju Bitolu i sada je najznačajniji antički lokalitet Republike Makedonije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.