Zmajdani: Nagrada Rade Obrenović Zoranu Penevskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2020, 19:00

Zmajdani: Nagrada "Rade Obrenović" Zoranu Penevskom

Kao kruna ovogodišnje manifestacije, "Decembarski Zmajdani lepih reči za decu", čiji su se programi, zbog zdravstvene situacije, priređivali online, jeste dodela značajne nagrade "Rade Obrenović" autoru najboljeg romana za decu i mlade za 2020. godinu. Priznanje je pripalo piscu Zoranu Penevskom za šestotomni roman "Okean od papira" a ova nagrada se dodeljuje tačno da dan rođenja sneprekosnovenog dečijeg pisca Jovana Jovanovića Zmaja.

Prema svojoj komunikativnosti, postupcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konstrukcije značenja i ubedljivoj fikcionalizaciji, od 17 romana pristiglih na ovogodišnji konkurs, u najužem izboru našla su se tri, a pored nagrađenog autora, primećeni su naslovi "Crna ptica", Aleksandre Jovanović i "Biće jednom", Uglješe Šajtinca.

Pozicionirajući ga kao autentično delo fantastike, roman Okean od papira predstavlja dragoceni pomak, željno iščekivan, u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za decu, stoji u obrazloženju tročlanog žirija sa dr. Dragoljubom Perićem, na čelu.

Od 1957. godine kada je osnovan Međunarodni centar knjiženosti za decu "Zmajeve dečije igre", koji stoji iza višednevnog umetničkog projekta za decu "Zmajdani", istrajava u nastojanjima da prati i afirmiše književnost za decu, i iako je ovogodišnji program skromnih dimenzija, manifestacija istrajava, a autori stvaralaštva za najmlađe ne posustaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.