Zlatni lav za životno delo Bertranu Tavernijeu

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni lav za životno delo Bertranu Tavernijeu

Venecijanski filmski festival dodeliće Zlatnog lava za životno delo francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu.

Direktor festivala Alberto Babera, najavljujući počasnu nagradu, opisao je Tavernijea kao “instinktivno nekonformističnog, snažno eklektičkog autorskog režisera” koji je bio središnja figura francuske filmske kinematografije.

Tavernije (73) je i filmski kritičar koji je, prema rečima Barbere, posvećen “otkrivanju i procenjivanju nepoznatih umetnika”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Francuski reditelj će biti gost direktor klasične sekcije Venecijanskog festivala, na kojoj se prikazuju zaboravljena ili potcenjena ostvarenja, na 72. Mostri, od 2. do 12 septembra.

Bertran Tavernije osvojio je četiri francuske filmske nagrade Cezar, proglašen je najboljim režiserom u Kanu 1984. godine za film “Nedelja na selu”, osvojio je Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu 1995. godine za film “Mamac” (L’appat).

U dva navrata bio je kandidat i za najveće počasti na Venecijanskom festivalu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tavernijeu Zlatni lav

Izvor: SEEcult.org, 12.Mar.2015, 03:16

Francuski filmski reditelj (Bertrand Tavernier) dobitnik je Zlatog lava za životno delo 72. Filmskog festivala u Veneciji, kao “kompletan, instinktivno nekonformistički i dosledno eklektičan autor”...Tavernijeu će počasna nagrada biti uručena za vreme 72. Mostre od 2. do 12. septembra, a dodeljena...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.