Zlatni lav stiže iz Švedske na Palić vozom

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni lav stiže iz Švedske na Palić vozom

Zadovoljstvo nam je što će nagradu „Aleksandar Lifka“ lično primiti Žilnik i Anderson, koji ne voli avion, kaže Rale Zelenović.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog lava za film „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju” će se, kako je dodao direktor Palićkog filmskog festivala Zelenović, potruditi, i na predstojeću manifestaciju doputovati vozom.

Festival ovog puta prikazuje omaž dobitnicima nagrade, a Zelenović naglašava da je program s Andersenovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filmovima najznačajnija retrospektiva filmova tog švedskog autora, i to ne samo kod nas.

22. Evropski filmski festivali na Paliću imaće budžet manji od 200.000 evra, što je najmanje za deset godina, jer je glavni sponzor otkazao u poslednjem trenutku

Ovogodišnji Festival evropskog filma, 22. po redu, pod sloganom „Evropski san“, biće održan od 18. do 24. jula na sedam lokacija na Paliću i u Subotici. Organizatori osim Andersona i Žilnika najavljuju prisustvo gostiju iz skoro svih takmičarskih selekcija.

Festival će biti otvoren projekcijom filma „The Here After” Magnusa von Horna na Letnjoj pozornici na Paliću, a u devet programskih celina učestvovaće više od 80 filmova.

- Postepeno se sređuju objekti, pa će od ovog leta konačno biti u funkciji Velika terasa - kaže Zelenović.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović kaže da je glavni program plod dugog rada na kompilaciji koja objedinjuje nove talente i veterane, slavne autore kao što su Vim Venders, Nani Moreti, Ditrih Brugeman...

- Uvek vodimo brigu i o domaćim autorima, pa smo uvrstili „Panamu” debitanta Pavla Vučkovića, koji je svetsku premijeru imao u Kanu. To je film namenjen mladima, a sličnu energiju nosi i „Svet je moj” rumunskog debitanta Nikolaja Konstantina Tanasea koji će imati premijeru u Karlovim Varima - navodi Mogorović.

Iako nedostaju dva-tri željena filma, koja je oteo festival u Sarajevu, organizatori najavljuju da će svetsku premijeru imati estonski film „Rukli” Veikoa Ounpuua, a da će publika biti u prilici da vidi interesantna ostvarenja. Film „Fatamorgana” Sabolča Hajdua, o savremenom robovlasništvu i rasizmu u Mađarskoj, otvoriće takmičarski program „Paralele i sudari“ u okviru kog će biti prikazano 10 filmova i pripređena specijalna projekcija filma „Most na kraju svijeta“ Branka Ištvančića.

Glavni program ocenjivaće žiri: Kristijan Jeune, čelnik odseka za film Kanskog festivala, reditelji Dome Karukoski (Finska), Agnes Kočiš (Mađarska) i Mira Fornaj (Slovačka), glumci Sergej Trifunović (Srbija) i Johanes Kuhnke (Švedska)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.