Izvor: Blic, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni globus

Zlatni globus

Snažna internacionalna drama 'Vavilon' (Babel) meksičkog reditelja Alehandra Injaritua i krvavi krimi-triler 'Dvostruka igra' (The Departed) Martina Skorsezea vodeći su favoriti pred 64. dodelu 'zlatnog globusa', koja će se održati u utorak rano ujutro po našem vremenu. Oba filma zajedno imaju 13 nominacija ('Vavilon' sedam, 'Dvostruka igra' šest) i sva je prilika da će se oko njih 'lomiti koplja' i među članovima američke Akademije za film, čije će nominacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti zvanično saopštene 23. januara.

Većina analitičara misli da će Martin Skorseze osvojiti drugi 'zlatni globus' u karijeri i time uvećati svoje šanse za 'Oskara', koga, uprkos pet nominacija, još nije osvojio. Osim Skorsezea i Injaritua, za najboljeg reditelja nominovani su i Stiven Frirs ('Kraljica') i Klint Istvud, za čak dva filma: 'Zastave naših očeva' (Flags Of Our Fathers) i 'Pisma sa Ivo Đime' (Letters From Iwo Jima). 'Vavilon' i 'Dvostruka igra' vodiće glavnu 'bitku' i u kategoriji za najbolju dramu.

Helen Miren ('Kraljica) jedna od tri Britanke nominovane za najbolju glumicu u drami, zajedno sa Džudi Denč ('Notes on a Scandal') i Kejt Vinslet (Little Children). Uz njih su nominovane i Španjolka Penelope Kruz ('Volver') i Megi Džilenhal ('Sherrybaby'). U kategoriji glavnog dramskog glumca Leonardo Dikaprio je najveći favorit sa dve nominacije ('Dvostruka igra' i 'Blood Diamond'), ali neće biti iznenađenje ni ako pobedi Forest Vitaker za sjajno odigranog ugandskog diktatora Idija Amina u 'Poslednjem škotskom kralju' (The Last King of Scotland). Irskoj legendi, 74-godišnjem Piteru O’Tulu ('Venus') i Vilu Smitu ('The Pursuit of Happyness') kladioničari ne daju velike šanse.

U kategoriji stranog filma nalaze sve sami majstori: Mel Gibson ('Apocalypto'), Klint Istvud ('Letters From Iwo Jima'), Pedro Almodovar ('Volver'), Giljermo Del Toro ('Panov lavirint') i Florijan Henkel fon Donersmark (Das Leben der Anderen), koji stiže sa titulom najboljeg evropskog filma.

M. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.