Živi za umetnost i humanost

Izvor: Politika, 21.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živi za umetnost i humanost

Poznati španski tenor Hoze Kareras sutra nastupa u Beogradskoj areni

Još kao šestogodišnji dečak imao je svoju publiku. Doduše, mušterije u frizerskom salonu njegove majke više su bile primorane da ga slušaju nego što ih je neko pitao da li žele i uslugu neprekidnog dečakovog pevanja. Nisu ni slutili da će taj isti mali Hoze Kareras već kao osmogodišnjak imati svoj prvi nastup na španskom Nacionalnom radiju, a mnogo godina kasnije postati i čuveni tenor izuzetne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reputacije.

Hozea Karerasa sutra uveče, od 20 časova, u Beogradskoj areni čuće i naša publika. Posle koncerta u „Sava centru” 2003. godine, sa orkestrom Beogradske filharmonije i maestrom Davidom Himenesom, drugi nastup u Beogradu španski umetnik održaće sa ruskim sopranom Natalijom Ušakovom, u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, i opet uz dirigenta Himenesa.

Hoze Kareras (1946, Barselona) karijeru je počeo 1970. „Nabukom” i „Lukrecijom Bordžijom”, a vremenom je stigao i do najprestižnijih svetskih operskih kuća. Nizale su se uloge u „Toski”, „Boemima”, „Rigoletu”, „Travijati”, kao i naslovne role u nekoliko filmovanih opera – „Andre Šenije”, „Turandot”...

Na profesionalnom planu, Kareras je ređao zapažene uloge sve do 1987. kada je oboleo od leukemije. Reči koje je tada izgovorio govore same za sebe: „Zračenje sam doživeo kao lični Černobilj, ostalo je čist bol"”

U tim danima obelodanjen je kuriozitet da Kareras pre operacija nije pristajao na opštu anesteziju, plašeći se da ne ošteti glasne žice, a u vreme oporavka pristiglo mu je 150 000 pisama podrške iz celog sveta. Nekoliko godina kasnije desilo se izlečenje, i blistavi povratak na scenu.

Lučano Pavaroti, Plasido Domingo i Hoze Kareras predstavili su trio „Tri tenora”, koji je ubrzo postao svetski fenomen. Na najlepši mogući način trio je približio ozbiljnu muziku širokim krugovima i različitim populacijama, a istovremeno, kako to obično biva, bio kritikovan da trivijalizuje klasiku, smeštajući je negde između zabave i umetnosti.

Prvi nastup „Tri tenora” 1990. u Rimu na Svetskom fudbalskom kupu ujedno je bio koncert dobrodošlice kolegi koji se vratio u svet opere posle izlečenja od teške bolesti.

Kareras se nije ljutio ni kada se govorilo da ovaj trio čine Pavaroti, Domingo i „onaj treći”. E pa taj „treći” je baš često isticao kako su ga bodrile i sokolile kolege, posebno njegov prijatelj Pavaroti koji ga je zvao sa svojih gostovanja, sa bilo koje tačke na planeti, vičući mu u slušalicu: „Izdrži majstore! Možeš ti to!”

I, kad god bi ga pitali kako objašnjava ogromnu Pavarotijevu popularnost, bez trunke sujete i rivaliteta Kareras bi odgovarao: „Doktor i ja smo pregledali Pavarotijevo grlo i tamo, verujte mi, nismo našli zlato. U pitanju je urođeni dar.”

Zanimljivo je da su dečački snovi Hozea Karerasa bili u sasvim drugim vodama. Želeo je da što više vremena provodi u bioskopu, omađijan pokretnim slikama. Kao mali je sanjao i da će biti fudbaler i dati golova više nego iko! Navija za „Barselonu”. Sa kolegama iz trija delio je i strast prema fudbalu. Ako znamo da je Pavaroti bio vatreni navijač „Juventusa”, a da je Domingo fan „Real Madrida”, onda možemo pretpostaviti kojim tokom su tekle njihove muške priče...

Svaki novi dan poznati tenor nastoji da ispuni kvalitetno provedenim vremenom, te je tako svojevremeno izjavio:

– Kad god se nađem u nekoj zemlji, a imam slobodno veče, odem u operu. To je najbolji način da naučiš šta bi mogao bolje, i da vidiš koje stvari nikad ne treba da radiš.

Počevši od 1988. godine Hoze Kareras se bavi humanitarnim radom. U Barseloni je osnovao Međunarodnu fondaciju za leukemiju, koja nosi njegovo ime, i širi ogranke u SAD, Švajcarskoj i Nemačkoj. Fondacija je, kako voli da kaže, trenutno jedan od njegovih najvažnijih ciljeva i prioriteta. Živi za umetnost i humanost, i najbolje ih pokazuje na ličnom primeru.

-----------------------------------------------------------

Važe stare ulaznice

Svim građanima koji imaju ulaznice za neodržani oktobarski koncert Hozea Karerasa, Beogradska arena će omogućiti praćenje sutrašnjeg koncerta. Arena nije bila organizator oktobarskog nastupa i ovom odlukom, kako piše u saopštenju iz Arene, ne želi da abolira organizatora koji je obmanuo građane i još uvek nije vratio novac svim kupcima.

„Oštećenim građanima biće omogućeno uživanje u koncertu, a sve što treba da urade jeste da se 35 do 45 minuta pre početka koncerta pojave na Zapadnom ulazu Beogradske arene i pokažu staru ulaznicu, a zatim će ih hostese otpratiti do mesta na tribinama. Ulaznicu zadržavaju kod sebe, ona neće biti poništena niti oduzeta, kako bi obmanuti posetioci mogli da potražuju svoj novac prema zakonu”, navodi se u saopštenju.

Mirjana Sretenović

[objavljeno: 22/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.