Živeo u BEDI, sa devet godina izdržavao porodicu - Tragična sudbina našeg glumca: Preminuo mlad nakon borbe sa opakom bolešću

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 18:21

Živeo u BEDI, sa devet godina izdržavao porodicu - Tragična sudbina našeg glumca: Preminuo mlad nakon borbe sa opakom bolešću

Njegovi roditelji su prihvatili da mali Marko zaigra u filmu, jer bi to njihovoj porodici umnogome pomoglo da prežive i da se izdržavaju.

Marko Ratić debitovao je na filmu sa samo 9 godina, igrajući rame uz rame sa Velimirom Batom Živojinovićem i Nedom Arnerić u ostvarenju "Kraj rata" Dragana Kresoje.

On je tada kao simpatični dečak osvojio srca publike i svi su mu predviđali blistavu karijeru, međutim nije sve bilo onako kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se činilo. Marko je imao izuzetno teško detinjstvo, a zadesila ga je i zla sudbina, te je preminuo u 38. godini.

Život Marka Ratića generalno nije poznat javnosti, ali ono što se zna jeste da je zahvaljujući reditelju Draganu Kresoji uspeo da izdržava porodicu. U filmu je njegov junak imao izuzetno potresnu priču, a Markova priča se nije umnogome razlikovala od života njegovog junaka.

Naime, reditelj Dragan Kresoja tražio je po Hercegovini dečaka koji bi mogao da iznese ulogu Vukole.

Ipak, ono što je tražio pronašao je u centru Beograda. Marko je tada sam šetao ulicama i odlučio je da ga pozove na kasting za film u kojem je glavnu ulogu tumačio sa Velimirom Batom Živojinovićem.

Prva uloga

Njegovi roditelji su prihvatili da mali Marko zaigra u filmu, jer bi to njihovoj porodici umnogome pomoglo da prežive i da se izdržavaju. Honorar od uloge dečak je dao roditeljima.

Četiri godine kasnije dobija novu ulogu Čavke u istoimenom ostavarenju Miloša Radivojevića. Ova rola omogućila mu je da se zajedno sa porodicom preseli u novi dom, koji bi im obezbedio bolje uslove za život.

Na filmskom festivalo u Nišu Marko osvaja prvo mesto i dobija brojne ponude za filmove.

Zvezda u usponu

Do 15 godine je bio jedan od najpopularnijih glumaca u Jugoslaviji, a novi projekti su se samo nizali.

Naredna Markova uloga bila je u televizijskom filmu “Tajna Laze Lazarevića” (1986), reditelja Aleksandra Đorđevića. U ovom ostvarenju igrao je Lazu Lazarevića. Zatim je usledio fim “Dogodilo se na današnji dan” (1987) Miroslava Lekića, u kojem Marko Ratić igra dečaka Gregora.

Ipak, Marko je odlučio da se povuče iz javnog života i glume sa svega 15 godina, kada je bio na vrhuncu karijere. Nakon toga o njemu se malo znalo, a on je tih ratnih godina nastavio život u Beogradu.

Nije voleo da daje intervjue, a u septembru 2013. objavljeno je da je preminuo usled teške i neizlečive bolesti.

Marko Ratić je preminuo u 38. godini života, a sahrani su prisutvovali samo njegovi najbliži.

Srbija Danas/Kurir/Prenela: A.N.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.