Živeli smo triler

Izvor: Glas javnosti, 13.Sep.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živeli smo triler

Iz pera novinara i književnika Vanje Bulića izdavačka kuća „Laguna“ upravo je objavila novi roman „Oko otoka“, u kome autor prati sudbinu sopstvene porodice tokom proteklih šezdeset godina, koja je obeležena odlaskom njegovog oca na izdržavanje nezaslužene kazne na ozloglašenom Golom otoku. Radnja romana otpočinje početkom pedesetih godina prošlog veka, kada Dušan Bulatović, major Jugoslovenske armije, a otac dvoje dece, odlazi na Goli otok. Kroz sudbinu čoveka progonjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << avetima Golog otoka, kroz njegov stid i osećaj da mora da iskupi svoje i očeve grehe radeći prljave poslove za državu, ulazimo u najdublje i najintimnije košmare koje bi svi želeli da istisnu iz sećanja, ali su neizbrisiv deo naše prošlosti. Ovo je knjiga o generaciji koja nije umela da rastumači zašto su njihovi očevi mislili drugačije i zašto su otišli sa istim idealima s kojima su zakoračili u život. O ovoj knjizi govori autor.

Nasmejana vremena

- Kad bismo napravili pravu priču o svemu onome što se događalo, pravi junaci iz tog vremena, koje smo svi živeli i proživljavali kada smo svi bili naizgled nasmejani, jesu majke. To su bile one žene koje nisu htele da se razvode od svojih muževa dok su oni bili zatočeni na Golom otoku, koje su podnosile sve ono što se dešavalo u njihovim porodicama i okolini. Ovo je stoga u neku ruku i ljubavni roman, mada u njemu gotovo i da nema ljubavnih scena. Jer kada vam muža odvedu u ropstvo, kada imate dete od šest godina i upravo treba da rodite još jedno, a nemate još ni posao. onda je ljubav ono jedino što vam pomaže da opstanete. To šestogodišnje dete sam bio ja i gledao sam svoju majku kako podnosi sve to i kako joj je teško da mi objasni šta se zapravo događa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.