Zimovke na palmama Hongkonga

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimovke na palmama Hongkonga

29.05.2011. -

Ruski juvelir Ilgiz Fazulzjanov je u maju postao pobednik konkursa svetskog dizajna Jewellery Designe Excellence u Hongkongu. Njegov nakit Zimovnice je dobio Gran-pri.

Međunarodni eksperti su izabrali taj rad od više od 100 ukrasa, koji su zastupali stvaralaštvo majstora iz 21 zemlje. Nijedna fotografija ne može da prenese čar tog divnog nakita, na kome se među zatrpanim snegom granama nalaze tri zimske ptice. Grane su napravljene od briljanata, a za crveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << perje ptica je majstor iskoristio emajl, koji okružuju safiri. Ideju sam dobio od prirode, - rekao je Ilgiz Fazulzjanov u intervjuu Glasu Rusije.

Jednog dana zimi kasno uveče šetao sam u parku, fenjer je osvetljavao drveće, te sam na granama video zimovke" Briljanti, safiri, zlato i emajl su moj osnovni pravac.

Između ostalog, emajl nije samo osnovni, već i jedinstveni pravac u kojem radi majstor. On se zainteresovao za njega 1995. godine kada je počeo da proučava najbolje izrađevina s emajlom, koje se čuvaju u kolekciji Muzeja Moskovskog Kremlja, između ostalih, i u Oružejnoj polati. Naprimer, reč je o delima Faberžea, koja već u toku više od sto godina ostaju uzor juvelirske veštine. Čuveni Karlo Faberže, koji je živeo u Rusiji i radio za imperatorski dvor, vešto je koristio stari način izrade takozvanog vrućeg emajla. Međutim, tajne njegovog stvaranja su bile praktično izgubljene. Može da se smatra da je ta vrsta juvelirske veštine obnovljena upravo zahvaljujući naporima Ilgiza Fazulzjanova. On je toliko uspeo u tome da je već 1997. godine predstavio u Francuskoj kolekciju ukrasa sa emajlom. Eksperti vodećih juveliraskih kompanija, kao što su Kartje i Van Klif, visoko su ocenili dela ruskog umetnika, nazvavši ga šampionom emajla. Danas se radovi Ilgiza Fazulzjanova redovno nalaze u katalozima kuće za aukcije Kristis, ona su tražena u Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj. Ukrasi ruskog juvelira nose španska kraljica, supruga predsednika Turske i druge visoke ličnosti. Prvu međunarodnu nagradu je Ilgiz Fazulzjanov dobio 1994. godine na konkursu mladih juvelira mkslimanskih zemalja u Pakistanu.

Ilgiz Fazulzjanov smatra da u juvelirskom zanatu nema granica mašte, kao ni savršenstva u izvođenju. On spaja u svojim radovima različite stilove i pravce, različite materijale. Zanimljivo je da on spaja nacionalne tradicije, karakteristične za dekorativno-primenjenu umetnost republike Tatarstan, odakle je on poreklom, s motivima ar-nuovo, ar-deko.

Gran-pri Ilgiz Fazulzjanova u Hongkongu ima poseban smisao i zato, što su ruski juveliri prvi put učestvovali u konkursu toliko visokog ranga. Naši juveliri bi mogli da osvoje svet. Ima mnogo talentovanih ljudi, - uveren je umetnik.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.