Žilnik ponovo u Turiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2014, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žilnik ponovo u Turiji

Pet godina nakon premijere svog filma "Stara škola kapitalizma," novosadski reditelj Želimir Žilnik je ponovo u sportskoj sali u Turiji prisustvovao projekciji svog ostvarenja u kojem su vodeće uloge izneli članovi Pozorišta "Branislav Nušić" iz ovog sela u srbobranskoj opštini.

Od salvi smeha i neskrivene podrške do bolne spoznaje da je Žilnik dokumentarističkom preciznošću oslikao brojne privatizacije i tranziciju našeg društva. Kao i mnogo puta ranije poznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reditelj je, i pre pet godina, progovorio o tada tabu temi koja i danas ne gubi na važnosti.

"Aktuelnost ovog filma imao sam prilike da proverim i u Rusiji, Evropi, Americi pa i u Južnoj Americi. Ovog proleća film je u Sao Paolu i Kampinosu gledan sa velikom pažnjom i sa određenim upoređivanjima i krizama koje se dešavaju širom celog globusa", kaže o svom filmu Želimir Žilnik.

Radio je sa poznatim glumcima ali je učešće naturščika u njegovim filmovima svojevrsna lična karta stvaralaštva ovog reditelja.

"U radu sa naturščicima je velika prednost. Imate sveža lica koja donose veliku autentičnost jer ne koriste ni jedan šablon u izrazu. Kada filmove prikazujem u inostranstvu kažu mi "to su nova neotkrivena lica tih velikih srpskih glumaca. Gde možemo da ih nađemo", ne bez ponosa o akterima svojih filmova govori Žilnik.

Već krajem septembra u Muzeju afričke umetnosti Žilnik najavljuje premijeru novog dokumentarnog filma o Gabonu dok će se u januru publika upoznati sa  problemima azilanata, još jednom škakljivom temom u opusu ovog reditelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.