Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoko

Žestoko

Na ovogodišnjem 59. avinjonskom festivalu desnica je pokazala svu žestinu na račun izbora predstava novog selektorskog i direktorskog para Vensana Bodrijea i Ortenzije Bodrije, uz pomoć selektora sezone Jana Fabra. Negde u drugoj polovini festivala pariski 'Figaro' je frontalno, onako sa rukama u džepovima, napao selekciju. Preporučili su francuskom ministru kulture da, kad sutradan bude došao na festival, odmah otpusti selektore i razmisli o tom da naredne godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukine ovaj najstariji francusku pozorišni festival. Pri tom su podsetili javnost da je osnivač festivala Žan Vilar rekao da se kao neko živo biće i festival rađa, živi i umire.

Njihov glavni argumenti je da je 59. Avinjon previše mesta dao koreografskim predstavama, da nema, kao ranije, nijedne velike reprezentativne predstave u papskom dvorištu, da je tokom jula ljudsko telo na sceni tretirano na nedoličan način i da je preskup sa oko šest miliona evra dotacije (sa oko četiri miliona sopstvenog prihoda od kojih od ulaznica 1,7 miliona).

Posle toga je liberalna intelektualna javnost uzela selektore u odbranu, na šta se 'Figaro' požalio da ih tretiraju kao 'infamne reakcionare'. U istom odbranaškom broju kao primer da oni ipak uočvaju kad je nešto dobro, njihov kritičar piše da je predstava 'Krum' Poljaka Kžištova Varlikovskog pravi trijumf, jadikujući što on, iako je bio kandidat, nije izabran za novog selektora.

Ministar Reno Donedje de Vabr je došao, pogledao predstave i rekao da je normalno da ima elektriciteta na jednom festivalu jer, da ga nema, to ne bi bio Avinjon već Zemlja dembelija i nikog nije otpustio. Bio je u pravu. Izbor predstava je veoma raznolik, svež i liči na naše vreme. A zanimljivo je da su dva 'naše gora lista' - Jozef Nađ (iduće godine gost-selekor) i Marina Abramovića imali nepodeljeno pozitivne kritike kao vrhunci ovogodišnjeg festivala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.