Izvor: Blic, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoki razgovori tek predstoje

Žestoki razgovori tek predstoje

Ni ko će dobiti, ni ko će biti kandidovan za tzv. nacionalnu penziju koju umetnici radije zovu priznanjem za poseban doprinos stvaralaštvu, još nikome nije poznato. Naime, doskorašnji ministar finansija Mlađan Dinkić pre nekog vremena tražio je da mu se lista kandidata dostavi do 15. novembra. Međutim, nit je Dinkić i dalje ministar, nit je sastavljena lista kandidata. Prvi razlog svakako će se reflektovati na donošenje konačne odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o nacionalnim penzijama - jer ovu lepu ideju trenutno nema ko da izgura do kraja. Drugi razlog leži u još nedefinisanim kriterijumima prema kojima bi se ista dodeljivala.

Sa svoje strane, Koordinacioni odbor umetničkih udruženja Srbije imenovao je pet članova komisije za nacionalne penzije. To su: Milan Gutović, Ljiljana Mićović, Dejan Despić i Dragoslav Pavle Aksentijević.

Ministarstvo kulture i medija, koje takođe treba da imenuje četiri člana, međutim, to još nije učinilo.

- Svakodnevno iščekujemo da svi članovi komisije budu poznati, kao i da dobijemo uputstva za kriterijume kako bismo mogli raspravljati o njima, zatim i o kandidatima - kaže Dragoslav Krnajski, predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Ministar kulture Dragan Kojadinović pre neki dan je za naš list izjavio da su kriterijumi ipak donekle jasni. Ovaj detalj svakako je vredan pažnje, jer ukazuje na to da će komisija morati da odlučuje prema postignutim rezultatima svakog umetnika ponaosob.

U svakom slučaju, ozbiljna rasprava o ovim pitanjima tek predstoji, s jednom takođe ozbiljnom nedoumicom: da li nacionalno priznanje treba da iznosi 130.000 dinara (što je bio samo predlog Dinkića) i koliko umetnika bi ga moglo dobiti imajući na umu u tu svrhu izdvojenu sumu od 36 miliona dinara za tekuću godinu.

Kolač za sečenje, očigledno, još nije zgotovljen.

M. Marjanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.