Žene na vrhu bestseler liste za jul

Izvor: B92, 03.Avg.2012, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene na vrhu bestseler liste za jul

Prva tri mesta na julskoj listi najprodavanijih knjiga nasveće srpske internet knjižare (Knjizara.com) drže romani domaćih spisateljica na čelu sa Ljiljanom Habjanović Ðurović "Sjaj u oku zvezde".

Lista koju pravi ovaj sajt daje dosta realnu sliku stanja na tržištu knjiga, pošto dobija podatke od četiri lanca knjižara (Vulkan, Službeni glasnik, Delfi i Evro Ðunti) koji pokrivaju, ne samo Srbiju, već i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su na vrhu liste bestselera već mesecima domaći autori, razbija predrasude da čitaoci predpostavljaju svetske bestselere domaćim hitovima. Sa prvim letnjim mesecima na vrh su izbili "ljubići" ili barem "žensko pismo" što je potvrda da žene više čitaju na godišnjim odmorima od muškaraca.

Na julskoj listi, u odnosu na junsku, među omiljene domaće autorke "ugurala" se Britanka E. L. Džejms sa globalnim erotskim hitom " Pedeset nijansi - siva" kojoj je pripalo treće mesto, i tako je na četvrto potisnula "Ti si meni sve" Vesne Dedić Milojević, dok se Jelena Bačić-Alimpić sa "Pismom gospođe Vilme" pozicionirala na drugo.

Na petom mestu je još jedan "ženski" roman francuskog hit pisca Gijoma Musoa "Zov anđela" koji već odavno ima svoju vernu publiku i sve što se objavi odmah stiže u vrh lista hitova. Sledi istorijski roman "Duge noći i crne zastave" Dejana Stojiljkovića, a zatim priručnik za samopomoć Robina Šarma "Tajna pisma kaluđera koji je prodao svoj ferari" kome je, takođe, unapred obezbeđeno mesto među hitovima jer naši čitaoci veruju u savete koje im on nudi.

Karlos Ruis Safon je godinama bio na listi bestselera sa romanom "Senka vetra" pa sve što je posle toga prevedeno srpski čitaoci verno kupuju kao što jer slučaj sa novim romanom "Zatočenik nebesa" koji je na osmom mestu.

"Avanture nevaljale devojcice" Maria Vargasa Ljose je na devetoj poziciji ali ovaj roman nobelovca stalno se traži već više od četiri godine. Iako je Jelena Bačić-Alimpić sa svojim novim romanom "Pismo gospođe Vilme" na drugom mestru, njen prvenac "Ringišpil" koji je u knjižarma već više od dve godine i dalje zauzima 10. mesto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.