Izvor: Arte, 10.Mar.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravko Milinković: Dečje igre

Izložba grafika Zdravka Milinkovića "Dečje igre" biće svečano otvorena u četvrtak, 10. marta u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).

"Zdravko Milinković je podjednako slikar, skulptor i grafičar, koji je ovoga puta sumirao sva svoja umeća, povezavši ih sa znanjima likovnog pedagoga. Svojim dugogodišnjim radom sve vreme upućivao je na značaj likovne kulture i slobodnog kreativnog izražavanja dece u školama. Za njega, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << znanje i obrazovanje znače iskustva stečena kroz igru, muziku, slikarstvo, poeziju i to je smisao čitavog života. Ovom izložbom uputio se ka pravcima dečje igre, za koju ima sve manje slobodnog prostora i bezbrižnog vremena i dokolice. Celina njegovog predstavljenog crno – belog sveta kreće se između figuracije i apstrakcije, koja je uklopljena u okvire osobenog dramskog koncepta. Slikar priča i polemiše kroz sklop čvrsto uspostavljenih odnosa, gde nema većih oscilacija. Stiče se utisak da su grafički listovi homogena celina, koja se iznedrila u jednom dahu. Kompozicije prerastaju u duboku ličnu ispovest i istančan narativ, pun emotivnog naboja, rafinirane liričnosti i iskrenosti. One nose

značenje, poruku i uzvišenu misao da su deca sve, iznad svega i pre svega i iz tog razloga su figure deteta i porodice uvek u prvom planu, u njihovom centru“.

Iz kataloga izložbe, Marina Lukić Cvetić istoričarka umetnosti v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.