Zbirka priča oniričke i tradicionalne fantastike Aleksandra Obradovića

Izvor: Art-anima.com, 12.Sep.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbirka priča oniričke i tradicionalne fantastike Aleksandra Obradovića

Na nedavno završenom književnom konkursu "Prva knjiga" u organizaciji Opštine Kikinda i Banatskog kulturnog centra, među četiri najbolja rukopisa autora mlađih od 30 godina iz zemlje i dijaspore (koji stiču pravo objavljivanja), uvrštena je zbirka priča fantastike "Snojava" Aleksandra Obradovića iz Bijelog Polja.

Mladi fantasta, koji je do sada sa uspehom predstavljao svoju prozu širom regiona, na ovaj način dolazi do objavljivanja prvenca - zbirke osam priča oniričke i tradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << fantastike. Zbirka "Snojava" donosi prozna ostvarenja razvrstana u dve celine: "S one strane sna" i "S one strane jave", a autor za sajt Art-Anima, ukratko predstavlja svako pojedinačno.

"Glavni akteri prve četiri priče su dječaci i djevojčice, i radnja ovih priča odvija se na tankoj ivici između jave i sna", otkriva Obradović. "Na primjer, zbirka počinje pričom 'Pero'. Ona govori o magičnom peru Aleksandra Dime koje sasvim slučajno dospije u posjed dječaka koji mašta da postane pisac. Slijedi priča 'NOI', o strip crtaču koji će nakratko zadrijemati nad svojim radom. Kada se probudi, dočekaće ga bijesni patuljak Garibaldi iz svjetske policije, odsjek za odbjegle ideje. Treća priča, 'Slikovnica', donosi priču o djevojčici koja još uvijek ne zna da čita. Njena avantura počinje onog trena kada na dar dobije slikovnicu o neobičnom mačku koji će je nagovoriti da zakorači u njegov svijet. Priča 'Jastuk' zatvara poglavlje  'S one strane sna' i donosi odgovor na pitanje koja je razlika između starog jastuka, na kojem djevojčica Kaća uvijek sanja najljepše snove, i novog, koji samo donosi košmare?"

Druga celina donosi četiri malo mračnije priče koje govore o sudbinama odraslih ljudi.

"Tu cjelinu otvara priča 'Amajlija', o mladiću koji odlazi u Prvi svjetski rat noseći oko vrata amajliju u vidu puščanog zrna koje je usmrtilo njegovog starijeg brata. Slijedi priča 'Kalež' o neobičnom predmetu porodičnog nasleđa. Magični pehar ima moć da iz korijena promijeni život onoga ko se iz njega usudi da pije. 'Novčić sudbine' donosi priču o čovjeku koji se u jednom trenutku našao u bezizlaznoj situaciji. Shvatio je da je vodio promašen život, ali zbog bolesti koja ga vodi u sigurnu smrt nema vremena da bilo šta ispravi. Tada na scenu stupa prosjak koji će mu jednim neobičnim novčićem promijeniti sudbinu. Knjigu zatvara horor priča 'Žeđ' čija se radnja odvija u Podgorici, negdje pred svitanje. Jedan čovjek probudiće se na pločniku, bez sjećanja ko je, gdje se nalazi i kako se obreo tu gdje jeste. Mučen neljudskom žeđi, on će pokušati da pronađe odgovore na pitanja koja ga muče, ne sluteći pri tom da se istina može skupo platiti."

Zbirka priča "Snojava" biće objavljena do sredine oktobra, a prvo zvanično predstavljanje imaće na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na štandu Banatskog kulturnog centra.

Aleksandar Obradović (1986) diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Podgorici, odsek Medicina. Višestruko je nagrađivan na međunarodnim festivalima kratkih priča. Zastupljen u zbornicima: "Nevidbog", "Prsten sa one strane sna", "MARSONIC 4", "Virus časti", "Bosna srebrena", "Konstantinove vizije", "20+1 najbolja priča ljeto 2014." i "Dani pesme i vina". Priče su mu objavljivane u časopisima "UBIQ", "Omaja" i "Avlija", kao i na raznim internet portalima. Autor bloga "Rulet srca i druge misterije" na kom se nalaze krimi priče o avanturama izmišljenog forenzičkog psihijatra.
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.