Završeno XIX Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2020, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno XIX Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Sinoć je završeno tradicionalno Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca, koje se u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održava devetnaestu godinu za redom. Pred početak pozorišnog programa, otvorena je izložba ilustracija i crteža autora Jugoslava Vlahovića, pod nazivom Moć cveća. Nakon toga, publika je imala priliku da uživa u tri praizvedbe, čiji je zajednički imenitelj Ruda kao merilo života.

Dramsko takmičenje je nesvakidašnji pozorišni događaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji podrazumeva da se za osam sati napišu tri dramska teksta, čija se tema izvlači iz šešira, i da u naredna dvadeset četiri sata budu pripremljeni za izvedbu.

Pošto su u ponedeljak, do 19 časova, autori završili svoje tekstove, izvučene su kombinacije pisaca, reditelja, glumačkih ekipa i prostora u kojima će se igrati predstave. Tekst Čabe Presburgera režirao je Gabor Pongo. Drugi par su bili pisac Laslo Patoč i Robert Lenard, a treći Čaba Segi i reditelj Zoltan Puškaš.

Dvadeset i četiri časa kasnije su tri predstave izvedene jedna za drugom; nakon toga su članovi žirija u sastavu Rozi B. Brešćanski, Bele Kalo i Sabolč Tolnaija proglasili rediteljski poduhvat Gabora Ponga kao najuspešniji, dok je nagradu za najbolji dramski tekst dobio Čaba Segi.

"Uživao sam u samom procesu rađanja teksta. Već odavno sam priželjkivao poziv na ovo takmičenje. Sam naslov – Ruda kao merilo života – naveo me je da pišem o samom životu, da razmišljam globalno, i da temu približim na transcendentalan način. Pisao sam o sadejstvu duše i tela", izjavio je Segi i dodao da je o svetskoj nepravdi i paklu pisao na neki svoj, duhoviti način.

Pored ovih, dodeljene su i nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Za glavnu mušku ulogu, nagradu je dobio Daniel Gomboš, za sporednu Arpad Mesaroš, dok su u ženskoj kategoriji nagrađene Silvia Križan i Livia Banka.

Publika je svojim glasovima proglasila za najbolju predstavu u režiji Gabora Ponga, a prema tekstu Čabe Presburgera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.