Završena dvodnevna konferencija o kulturnom nasleđu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Sep.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena dvodnevna konferencija o kulturnom nasleđu

SKOPLJE - U Skoplju je juče završava dvodnevna ministarska konferencija o kulturnom nasleđu na kojoj su učestvovao i srpski ministar kulture Nebojša Bradić.

Na konferenciji "Društvena vrednost kulturnog nasleđa u Evropi", koja se održava u okviru makedonskog predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope, učestvovalo je 48 predstavnika iz 23 zemalja, od kojih desetak ministra za kulturu.

Usvojene je "Agenda iz Skoplja", koja ima za cilj unapređenje regionalne kulturne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << saradnje, kao i podršku postojećim aktivnostima i programima Saveta Evrope koji se sprovode u jugoistočnoj Evropi. Prema tom dokumentu, Makedonija bi u sledeće tri godine, počev od januara 2011, sprovodila monitoring i evaluaciju postojećih projekata Saveta Evrope u jugoistočnoj Evropi i državama crnomorskog regiona i južnog Kavkaza.

Inicijativu je promovisao direktor Direktorata Saveta Evrope za kulturno i prirodno nasleđe Evrope Robert Palmer, koji smatra da je za čuvanje kulturnog bogatstva neophodna prekogranična saradnja.

U okviru konferenciji će biti održan i zajednički sastanak Saveta ministara kulture jugoistočne Evrope, kome predsedava Rumunija, i Saveta ministara kulture Crnomorske regije.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Usvojena Skopska agenda

Izvor: SEEcult.org, 27.Sep.2010, 04:34

Učesnici ministarske konferencije “Društvena vrednost kulturnog nasleđa Evrope”, održane 24. i 25. septembra u Skoplju, usvojili su Skopsku agendu, dokument čiji je cilj unapređenje regionalne kulturne saradnje, kao i podrška postojećim aktivnostima i programima Saveta Evrope koji se sprovode...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.