Završen FAF, Gran pri filmu Da li ste videli ovu ženu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2022, 21:01

Završen FAF, Gran pri filmu "Da li ste videli ovu ženu"

Festival autorskog filma (FAF) večeras je završen dodelom nagrada, među kojima je Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" pripao delu reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića "Da li ste videli ovu ženu".

Na svečanosti u beogradskoj MTS dvorani, nagrada "Gordan Mihić" za najbolji scenario pripala je Maniju Hagigiju za iranski film "Oduzimanje", dok je najbolji reditelj Hrvat Juraj Lerotić za "Sigurno mjesto".

Žiri Takmičarskog programa 28. FAF-a, u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su bili Omar El Zohairi, Serž Bozon i Teona Strugar Mitevska, odlučio je da posebno pomene glumca Asvendija Beninga Svaru za indonezijski film "Autobiografija".

U odluci žirija navodi se da su "Da li znate ovu ženu" i "Sigurno mjesto" važni za region "jer predstavljaju glas nove generacije.

Zorić i Gluščević su pred posetiocima zahvalili na nagradi, a žiri je ocenio da njihov film "ne prati nikakva pravila i ne nameće sebi nikakva ograničenja, već odvažno ide napred uz dozu humora, inteligencije i neusiljenosti".

"Sigurno mjesto" koristi minimalizam i veoma preciznu režiju "kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti", ocenio je žiri.

Za "Najhrabriji film" u FAF-ovoj selekciji "Hrabri Balkan", članovi žirija Ivan Bakrač, Jovan Marković i Daniela Šrir odabrali su "Pelikana" hrvatskog reditelja Filipa Herakovića, dok je posebno pomenut srpski "U ramenima" Tare Gajović.

Žiri smatra da ostvarenje Herakovića "svedenom naracijom, režijom koja izvrsno koristi prostore, kao i glumom Edija Ćelića, sa lakoćom na gledaoca prenosi stanje i atmosferu, pozivajući ga da prizore doživi neposredno i intuitivno.

Heraković je primajući nagradu rekao da mu je drago što je njegov film imao regionalnu premijeru na FAF-u, u programu "Hrabri Balkan", čiji naziv "sadrži dve važne stvari - otpor i jedinstvo".

Kako je navedeno, Gajović narativnim i stilskim izborima uspeva da "kroz naizgled nevažne događaje izrazi težinu komunikacije među bliskim ljudima, pa zato ovaj film gledamo i u neprestanom blagom grču, možda baš negde u ramenima".

Kritičarka Ivana Kronja saopštila je da "Nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića" pripada francuskoj "Planini" Tomasa Salvadora i "Bajci" ruskog reditelja Aleksandra Sokurova.

Nagradu "Aleksandar Petković" za najbolji snimateljski rad dobili su snimatelji "Planine" Aleksis Kavirčine i Viktor Pičon, a ovu povelju dodeljuje žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije u sastavu Predrag Bambić, Miroslav Živanović i Vojislav Gelevski.

Festival otvoren 25. novembra zatvorio je film "Kit" američkog reditelja, scenariste i producenta Darena Aronofskog, sa Brendonom Frejzerom u glavnoj ulozi, koji je nedavno na Venecijanskom filmskom festivalu osvojio četiri nagrade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gran Pri „Aleksandar Saša Petrović“ 28. FAF dodeljen filmu „Da li ste videli ovu ženu“

Izvor: Danas, 02.Dec.2022

Gran Pri “Aleksandar Saša Petrović“ 28. (FAF) dodeljen je filmu “ Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a nagradu za najbolju režiju osvojio je film “Sigurno mjesto”Juraja Lerotića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.