Zavodnik – prozni ekvivalent Roršahove mrlje!

Izvor: Art-anima.com, 16.Apr.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zavodnik" – prozni ekvivalent Roršahove mrlje!

Ruralni gotik i roman koji je "uronjen u to" je bila uvodna senteca dr Marka Piševa, inače takođe pisca horora, kada je počeo predstavljanje novog romana dr Dejana Ognjanovića – "Zavodnik", koje je održano u Muzeju kinoteke, u sklopu festivala SF filma.

Kako javlja PISB, u samom uvodu Pišev je rekao da u "Zavodniku" nema "crno-bele podele", ali zato ima raznih preispitivanja pa i onih o vrednostima patrijahalnog sela. "Ovo je roman koji prodire u kulturne tabue i iz njih crpi >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << pripovedačku snagu", rekao je Pišev, uz naglasak na specifičnosti odnosa prirodnog i natprirodnog.

Usledio je, potom, set pitanja za samog autora, pa smo tako od Ognjanovića mogli da čujemo da "Zavodnik" jeste "roman o sudaru svetova", a da glavni junak (Profesor) dolazi "sa strane" i predstavlja "most za čitaoce koji o selu imaju iskustvo iz druge ruke".

Intresantna je patrijahalna dimenzija romana u kojem postoji preokret – jer je "patrijarh porodice" koja je u centru zbivanja – žena.

"U prvim reakcijama čitalaca nema ko nije istakao lik te starice. Ovaj roman jeste posvećen mojoj babi, ali ona nije taj lik. Taj lik je jednostavno potreban priči. Neki su isticali kako u mom prethodnom romanu 'Naživo' nema ženskih likova – nema ih jer mislim da nije bilo ni potrebno da ih tamo bude", rekao je Ognjanović.

"Jedna od glavnih ambicija mi je bila da vidim koliko dugo mogu da budem dvosmislen. To je, dakle, veoma pažljivo konstruisan roman. Želeo sam da njime čitaocu pružim prozni ekvivalent Roršahove mrlje", rekao je Ognjanović.

Uz kompletnu atmosferu "horora pod suncem" imamo ponovo ideju Ognjanovića da što više jezivih scena ima po danu ili u smiraj dana – nešto što je viđeno i u delu "Naživo".

Potegnuto je i pitanje pasa, a oni su, kako je autor istakao, "jedna od stvari koja se razvila tokom pisanja – nisu bili toliko prisutni u sinopsisu". Naime, kako Ognjanović ističe trebalo je dati neki oblik strahovima, a uzimanjem psa (čopora pasa) dobija se i na simbolici i uporištu u narodnim verovanjima da vampir može da se pojavi kao vuk ili crni pas.

Sam roman, kako je istaknuto, može da se čita i kao delo u kojem nema natprirodnog. Međutim, kako sam Ognjanović kaže: "Ovo jeste horor roman, ali zbog teme može biti intrigantan i onima koje horor ne zanima. Maksimalno sam se suzdržavao da ne prolijem krv".

Izuzetno posećena promocija završena je potpisivanjem knjiga i kupovinom "Zavodnika" kojeg neće biti u knjižari.
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.